Bezpečnost potravin

Nové posuzování funkčnosti probiotik

Vydáno: 8. 6. 2010
Autor:

ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik.

Operační skupina pro probiotika ILSI Europe jmenovala expertní skupinu pro posuzování důkazu o funkčnosti probiotik a to ve čtyřech oblastech:
1) metabolismus,
2) chronický zánět střev (IBD) a funkční poruchy střev (IBS),
3) infekce,
4) alergie.

Výsledné informace (pět článků) byly publikovány pod názvem “Směrnice pro posuzování prospěšných účinků probiotik: Jak vyplnit mezeru” jako příloha časopisu The Journal of Nutrition (The Journal of Nutrition 140, 2010, č. 3, s. 671–721).
Podloženy existujícími důkazy jsou uvedeny konkrétní příklady, které demonstrují prospěch probiotik a mezery v poznání. Jsou formulována doporučení pro uspořádání studií zaměřených na probiotika, ve kterých se bude sledovat vzájemné působení střev a mikroorganismů.

Níže je zprostředkován přístup ke zmíněným pěti článkům týkajícím se  dokazování prospěšných účinků probiotik:

 
Zdroj: ILSI