Nové potravinářské předpisy EU – leden 2014
Vydáno: 31.1.2014
Autor: Mgr. Jana Beránková
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol číslovaných stejně jako v souhrnu „Seznam potravinářských předpisů EU, část 1 a část 2“.Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU:http://eur-lex.europa.eu/JOMonth.do?year=2014&month=1
0. SPOLEČNÁ ORGANIZACE ZEMĚDĚLSKÝCH TRHŮ
1. HYGIENA A BEZPEČNOST V POTRAVINOVÉM ŘETĚZCI
2. VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ, PRAVIDLA PRO PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODUProváděcí nařízení 19/2014/EU, kterým se mění příloha nařízení 37/2010/EU o farmakologicky účinných látkách a jejich klasifikaci podle maximálních limitů reziduí v potravinách živočišného původu, pokud jde o látku chloroformOJ L 8, 11.01.2014, s.18Prováděcí nařízení 20/2014/EU, kterým se mění příloha nařízení 37/2010/EU o farmakologicky účinných látkách a jejich klasifikaci podle maximálních limitů reziduí v potravinách živočišného původu, pokud jde o látku butafosfanOJ L 8, 11.01.2014, s.20Prováděcí rozhodnutí 2014/43/EU týkající se některých prozatímních ochranných opatření v souvislosti s africkým morem prasat v Litvě (oznámeno pod číslem C(2014) 501)OJ L 26, 29.01.2014, s.443. OPATŘENÍ U POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODUNařízení 51/2014/EU, kterým se mění příloha II nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro dimethomorf, indoxakarb a pyraklostrobin v některých produktech a na jejich povrchuOJ L 16, 21.01.2014, s.13Nařízení 36/2014/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro aminopyralid, chlorantraniliprol, cyflufenamid, mepikvát, metalaxyl-M, propamokarb, pyriofenon a chinoxyfen v některých produktech a na jejich povrchuOJ L 17, 21.01.2014, s.1Nařízení 61/2014/EU, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro cyromazin, fenpropidin, formetanát, oxamyl a tebukonazol v některých produktech nebo na jejich povrchuOJ L 22, 25.01.2014, s.1Nařízení 79/2014/EU, kterým se mění přílohy II, III a V nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro bifenazát, chlorprofam, esfenvalerát, fludioxonil a thiobenkarb v některých produktech a na jejich povrchuOJ L 27, 30.1.2014, s.9Prováděcí nařízení 85/2014/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 540/2011, pokud jde o prodloužení doby platnosti schválení účinné látky sloučeniny mědiOJ L 28, 31.01.2014, s.344. DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORINGProváděcí rozhodnutí 2014/27/EU o finanční podpoře Unie na rok 2014 pro referenční laboratoře Evropské unie (oznámeno pod číslem C(2014) 104)OJ L 16, 21.01.2014, s.415. PŘÍDATNÉ A POMOCNÉ LÁTKY A AROMATA DO POTRAVINNařízení 59/2014/EU, kterým se mění příloha II nařízení 1333/2008/ES, pokud jde o použití oxidu siřičitého – siřičitanů (E 220–228) v aromatizovaných vinných výrobcíchOJ L 21, 24.01.2014, s.96. KRMIVANařízení 5/2014/EU, kterým se mění směrnice 2008/38/ES, kterou se stanoví seznam určených užití krmiv pro zvláštní účely výživyOJ L 2, 07.01.2014, s.3Prováděcí nařízení 84/2014/EU o povolení přípravků Pediococcus pentosaceus DSM 14021, Pediococcus pentosaceus DSM 23688 nebo Pediococcus pentosaceus DSM 23689 jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířatOJ L 28, 31.1.2014, s.307. KONTAMINANTY (kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů) Rozhodnutí 2014/9/EU ze dne 18. prosince 2013 o změně rozhodnutí 2010/2/EU a 2011/278/EU, pokud jde o odvětví a pododvětví, u nichž se má za to, že jim hrozí značné riziko úniku uhlíku (oznámeno pod číslem C(2013) 9186)OJ L 9, 14.01.2014, s.98. OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN, NUKLEÁRNÍ NEHODYSměrnice 2013/59/Euratom ze dne 5. prosince 2013, kterou se stanoví základní bezpečnostní standardy ochrany před nebezpečím vystavení ionizujícímu záření a zrušují se směrnice 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom a 2003/122/EuratomOJ L 13, 17.01.2014, s.19. MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI
10. OZNAČOVÁNÍNařízení 40/2014/EU, kterým se schvaluje zdravotní tvrzení při označování potravin jiné než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí a kterým se mění nařízení 432/2012/EUOJ L 14, 18.01.2014, s.8 Prováděcí nařízení 57/2014/EU, kterým se schvaluje změna specifikace názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení, která není menšího rozsahu (Třeboňský kapr (CHZO))OJ L 20, 23.01.2014, s.4Nařízení 78/2014/EU ze dne 22. listopadu 2013, kterým se mění přílohy II a III nařízení 1169/2011/EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, pokud jde o některé obiloviny vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost a potraviny s přidanými fytosteroly, estery fytosterolů, fytostanoly nebo estery fytostanolůOJ L 27, 30.01.2014, s.711. HMOTNOSTI A OBJEMY
12. ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY
13. ZMRAZENÉ POTRAVINY
14. PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ
15. GMO A POTRAVINY NOVÉHO TYPU
16. OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY
17. MASO A MASNÉ VÝROBKYRozhodnutí 2014/44/EU o uzavření revidovaného znění Memoranda o porozumění se Spojenými státy americkými ohledně dovozu hovězího masa ze zvířat, jimž se nepodávaly určité růstové hormony, a ohledně vyšších cel, která Spojené státy uplatňují na některé produkty Evropské unieOJ L 27, 30.01.2014, s.118. DRŮBEŽÍ MASO A VEJCE
19. RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉProváděcí nařízení 25/2014/EU, kterým se mění nařízení 1251/2008/ES, pokud jde o položku týkající se Kanady v seznamu třetích zemí, území, oblastí nebo jednotek, z nichž mohou být někteří vodní živočichové dováženi do UnieOJ L 9, 14.01.2014, s.5Prováděcí rozhodnutí 2014/12/EU, kterým se mění rozhodnutí 2010/221/EU, pokud jde o vnitrostátní opatření pro prevenci zavlečení některých nákaz vodních živočichů do částí Irska, Finska, Švédska a Spojeného království (oznámeno pod číslem C(2014) 26)OJ L 11, 16.01.2014, s.6Nařízení 43/2014/EU, kterým se pro rok 2014 stanoví rybolovná práva ve vodách Unie a rybolovná práva, jimiž disponují plavidla Unie v některých vodách mimo Unii, pro některé rybí populace a skupiny rybích populacíOJ L 24, 28.01.2014, s.120. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
21. JEDLÉ OLEJE
22. OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH
23. OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH
24. CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKYProváděcí nařízení 50/2014/EU, kterým se mění prováděcí nařízení 170/2013/EU, kterým se stanoví přechodná opatření v odvětví cukru z důvodu přistoupení ChorvatskaOJ L 16, 21.1.2014, s.1125. KÁVOVÉ A KÁVOVINOVÉ EXTRAKTY
26. PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA
27. LIHOVINY – metody měření
28. VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNAÚřední věstník EU, 1. – 31. 1. 2014