Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nové poznatky o nasycených tucích v mléčných výrobcích do kategorie

Aktuality > Aktuality

Nové poznatky o nasycených tucích v mléčných výrobcích

Vydáno: 7.12.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Nové vědecké poznatky z průběhu posledních deseti let změnily pohled a chápání účinků nasycených tuků.

Pouze tři z celého spektra nasycených mastných kyselin nacházejících se v mléčném tuku by měly být považovány za látky, které ovlivňují propustnost koronárních cév, pokud by byly konzumovány v přebytku.
Dále bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, nýbrž to mohou způsobit specifické mastné kyseliny. Příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi jako součást komplexního zabezpečovacího systému v těle, které mimo jiné zvyšuje proudění živin do celého těla a chrání tělo.
Také byly nalezeny nové vědecké poznatky kolem HDL a LDL cholesterolu (nesprávně „dobrý“ a „špatný“ cholesterol). Pokud LDL cholesterol v krvi stoupá,  zvyšuje se riziko koronárních cévních onemocnění.  Pokud je nízký HDL cholesterol je větší  predikce rizika srdečních onemocnění  než  u vysokého LDL cholesterolu.
Velmi nedávné studie poukázaly, že každý další příjem 5 g nasyceného tuku z mléka a mléčných výrobků denně snížil riziko koronárních cévních onemocnění o 21 %. (Vyšší  příjem nasycených tuků z masných zdrojů zvyšuje riziko koronárních cévních onemocnění.)
Vědci se domnívají, že blahodárné účinky mléčných výrobků na koronární cévní onemocnění můžou být vysvětleny tím, že jsou v mléce a mléčných výrobcích přítomné antihypertenzivní  živiny,  jako jsou draslík, fosfor a vápník, přítomné ve složitém komplexu společně s vitaminem D.

 

Potravinářská Revue  2012, č. 7, s. 18-22

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021