Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nově se budou prověřovat negativní reakce na aspartam do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Nově se budou prověřovat negativní reakce na aspartam

Vydáno: 24.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Ačkoliv bezpečnost aspartamu byla potvrzena, v Británii zahajují studii zaměřenou výhradně na osoby uvádějící negativní reakce na toto sladidlo.
Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) zahajuje novou studii zaměřenou na aspartam. Výzkumníci se budou zaměřovat na osoby, které uvádějí negativní reakce na toto umělé sladidlo, např. bolest hlavy, žaludeční nevolnost.
Podle vedoucího vědeckého týmu se studie nebude zabývat prokazováním bezpečnosti (nezávadnosti) aspartamu, ta již byla stanovena. Názorem FSA je, že konzumace aspartamu je bezpečná a není zapotřebí měnit současné používání aspartamu. Některé osoby však na aspartam reagují negativně, a proto se vědci v FSA domnívají, že je důležité získat více informací o tom, proč k tomu dochází.
Pilotní studie bude zahájena v červenci 2009. Měla by poskytnout informace, na základě kterých se rozhodne, zda se následně provede větší studie na evropské úrovni. FSA předpokládá, že pilotní studie potrvá 18 měsíců. V současné době se provádí výběr dobrovolníků pro studii. Zájemci o účast ve studii se mohou registrovat na aspartam@foodstandards.gsi.gov.uk, kde získají další informace.
FSA předpokládá, že výsledky studie budou uveřejněny počátkem roku 2011.
 
Aspartam je intenzivní sladidlo, které je asi 200krát sladší než cukr. Někdy se uvádí pod svým původním obchodním názvem Nutrasweet. Aspartam je přídatná látka (aditivum), které byl přiřazen identifikační kód “E951”.
 
Zdroj: FSA
 
EFSA opětovně posuzoval bezpečnost aspartamu
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021