Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Novinky v oblasti NBT XII. do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novinky v oblasti NBT XII.

Vydáno: 10.4.2019
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN


Foto: Shutterstock

Nové techniky šlechtění rostlin nadále zažívají veliký rozmach.

Kalifornští vědci uveřejnili v odborném časopisu Nature Nanotechnology výsledky použití nové techniky, která dokáže pozměnit vlastnosti rostlin za pomocí uhlíkové nanotrubice. Tato jednoduchá a rychlá metoda je přirovnávána ke klasickému šití jehlou a nití. Díky nanotrubicím je doručení genu do nukleáz a chloroplastů velmi úspěšné a současně chrání DNA před degradací. Technika umožňuje úpravu genů nebo jejich vymazání bez použití cizí DNA, což v USA a dalších zemích (mimo EU) znamená, že se produkty nepovažují za geneticky modifikované. Více se dočtete na stránkách University of California, Berkeley a Nature Nanotechnology.

Další skupina vědců objevila nový způsob editace genomu nazývaný haploid induction editing (HI-EditTM). Tato technologie zásadně snižuje dobu a náklady pro vývoj nových druhů rostlin pro komerční využití. Vědci se prozatím zaměřili na kukuřici. Dosavadní zkušenosti s technikou však naznačují, že ji lze použít např. i pro pšenici. Tím ale vývoj v této oblasti nekončí. V současné době vědci pracují na obdobné metodě, která by šla použít u zelí, brokolice, květáku, kapusty, což by nakonec mohlo vést k průlomu u sóji a rajčat. Podrobnosti naleznete zde.

Průzkum University of Saskatchewan ukázal shodu odborníků ohledně nových technik šlechtění (NBT). Odborníci z řad vědců, vládních úředníků, zemědělských podniků atd. se shodli, že editace genomu rostlin (bez přítomnosti cizí DNA) je přínosná z mnoha pohledů. Věří, že díky vysoké přesnosti dokáže editace genomu nabídnout více než-li konvenční technologie. S pomocí NBT můžeme ovlivnit toleranci vůči nemocem a suchu, zvýšení výnosů a kvalitu potravin, také zajistit dostatek potravin ve světě a zpomalit klimatické změny. Diskutabilní stránkou nových technologií ovšem zůstává socio-politický a environmentální vliv, důvěra spotřebitelů a otevřený přístup na zahraniční trh. Podrobnější výsledky průzkumu naleznete v Transgenic Research.

 

Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17312, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17321, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17290

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018