Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Novinky v oblasti NBT XV. do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novinky v oblasti NBT XV.

Vydáno: 2.9.2019
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Letos poprvé byl na trh s potravinami uveden produkt nových technik šlechtění. Jedná se o sójový olej Calyno vyrobený z genově editované sóji. V porovnání s běžným sójovým olejem má méně nasycených mastných tuků (20 %), více kyseliny olejové (80 %) a nulový obsah trans tuků. Ideální je tedy při použití v potravinářském průmyslu a v restauracích na smažení. Pěstitelé se dlouho snažili dosáhnout těchto vlastností různými šlechtitelskými technikami. Až ale technikou CRISPR bylo možné přesně zacílit uvedené vlastnosti bez přenosu genů. Právě díky této použité technice nepodléhá sója v USA legislativě o geneticky modifikovaných organismech (GMO). Vstup na trh bude tedy jednodušší. Navíc vývoj genotypu za pomocí genetické editace stojí desetinu oproti produkci nového GMO. Univerzitám, nízkonákladovým projektům, veřejným institucím apod. po celém světě dávají tak inovativní techniky šlechtění možnost pracovat na vývoji nových odrůd rostlin. Více naleznete v BlogActiv.eu.

Pěstitelé citrusů v jižních částech Evropy by mohlo zajímat, že čínští vědci vyvinuli pomeranče odolnější vůči rakovině citrusů. Tato nemoc je noční můrou pěstitelů citrusů po celém světě. Ničí plody rostlin a dochází tak k obrovským ztrátám na úrodě. Nejdříve bylo zjištěno, že gen CsWRKY22 je zodpovědný za imunitu rostliny. Při použití techniky CRISPR-Cas9 Lijuan Wang a jeho kolegové dokázali získat pozměněné rostliny vykazující nižší citlivost na  rakovinu citrusů. Systém CRISPR-Cas9 se ukázal jako efektivní nástroj ke zlepšení odolnosti vůči nemocem u citrusů. O podrobnostech se dočtete ve vědeckém článku Plant Biotechnology Reports.

Vědci z Naturegenic informovali ve své studii o nové metodě genetického inženýrství, která používá přednastavený komplex proteinu Cas9 a ribonukleové kyseliny (CRISPR Cas9 ribonucleoprotein (RNP)). Vědci vytvořili rostlinu o požadovaných vlastnostech z jednoduché buňky protoplastů za pomocí ribonukleové kyseliny. Při použití technologie regenerace protoplastů je možné získat rostliny o požadovaných vlastnostech mnohem bezpečněji, přesněji a v kratší době. Více naleznete v Transgenic Research.

Technika CRISPR-Cas9 se také osvědčila při mutagenezi proteinů u sóji. Semena sóji jsou velmi cenným zdrojem proteinů pro celosvětový potravinářský i krmivářský průmysl. Upravená verze genů, které kódují proteiny konglycinin a glycinin, zajišťuje relativně velké množství proteinů, což následně pozitivně ovlivňuje vlastnosti potravin. Výsledek studie umožní pěstitelům sóji vývoj nových druhů sóji se změněným množstvím bílkovin v semenech. Další informace se dočtete v BMC Research Notes.

 

Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17596, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17657, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17683, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17677.

 

Zdroj článku: BIOTRIN 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018