Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nový alergen v rajčatech do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Nový alergen v rajčatech

Vydáno: 25.3.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Iva Hvízdalová
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat.
Studie, zveřejněná v Food Chemistry, informovala o nově zjištěném alergenu, známém jako ARP60S, který je spojen s alergickou přecitlivělostí a prokazuje vazebnou schopnost imunoglobulinu E (IgE). Přičemž IgE je rozhodující protilátkou spojenou s alergickou reakcí.
Nový alergen přítomný ve slupce rajčat byl objeven za využití metod molekulární biologie. Vyznačuje se vysokou shodou s doposud známými popsanými alergeny, které se vyskytují u plísní a mandlí.
Objev nového alergenu je dalším příspěvkem k současným znalostem o potravinových alergenech a výrobci potravin si musí být vědomi nebezpečí, které představují přítomné složky potravin s alergickým potenciálem, jež však nemusí být ihned patrný.
Autoři studie konstatovali, že ačkoli výskyt alergie na rajčata zůstává relativně neznámý, lze důsledky přecitlivělosti považovat za významné pouze v oblastech, kde jsou rajčata konzumována ve větší míře.
Z jednoho z dřívějších výzkumů alergií na rajčata například vyplynulo, že ve Středomoří na pobřeží Španělska se jedná o výskyt u přibližně 6,5 % sledovaných, přitom celosvětový odhad je pouze 0,3 %.
Doposud byly přesně popsány tři alergeny vyskytující se v rajčatech: Lyc e 1 (profilin), Lyc e 2 (ß-fructofuranosidáza), a Lyc e 3 (LTP-lipid transfer protein). 
Study identifies new tomato allergen
[2011-03-23], http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Study-identifies-new-tomato-allergen

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021