Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nový bakteriocid proti patogenům do kategorie

Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Nový bakteriocid proti patogenům

Vydáno: 7.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. I. Suková
Výzkumníci z Minesoty objevili a patentovali první "lantibiotikum" působící proti Gram-negativním bakteriím jako salmonela, E. coli a listerie.
Tým výzkumníků z Univerzity Minesota při zkoumání genomu bakterií objevil lantibiotikum (peptid produkovaný neškodnými bakteriemi), který je schopen ničit patogenní bakterie jako salmonela, E. coli a listerie. Objev byl patentován.
Jedná se o první objevené lantibiotikum, které působí proti patogenním Gram-negativním bakteriím (obvykle lantibiotika působí proti určitým Gram-pozitivním bakteriím, např. klostridiím). Předpokládá se jeho použití do masných, vaječných a mléčných výrobků, tavených sýrů, konzerv, mořských produktů, salátových dresinků, fermentovaných nápojů aj. Předností je, že tato látka je snadno stravitelná, netoxická, nealergenní a pro škodlivé bakterie je obtížné vyvinout proti ní rezistenci.
Univerzitní centrum pro komercializaci (Office for Technology Commercialization) nyní usiluje o zajištění licence na technologii.

Food Technology, 65, 2011, č. 9, s. 16
Eideard
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018