Bezpečnost potravin

Nový bakteriocid proti patogenům

Vydáno: 7. 11. 2011
Autor: Ing. I. Suková

Výzkumníci z Minesoty objevili a patentovali první "lantibiotikum" působící proti Gram-negativním bakteriím jako salmonela, E. coli a listerie.

Tým výzkumníků z Univerzity Minesota při zkoumání genomu bakterií objevil lantibiotikum (peptid produkovaný neškodnými bakteriemi), který je schopen ničit patogenní bakterie jako salmonela, E. coli a listerie. Objev byl patentován.
Jedná se o první objevené lantibiotikum, které působí proti patogenním Gram-negativním bakteriím (obvykle lantibiotika působí proti určitým Gram-pozitivním bakteriím, např. klostridiím). Předpokládá se jeho použití do masných, vaječných a mléčných výrobků, tavených sýrů, konzerv, mořských produktů, salátových dresinků, fermentovaných nápojů aj. Předností je, že tato látka je snadno stravitelná, netoxická, nealergenní a pro škodlivé bakterie je obtížné vyvinout proti ní rezistenci.
Univerzitní centrum pro komercializaci (Office for Technology Commercialization) nyní usiluje o zajištění licence na technologii.

Food Technology, 65, 2011, č. 9, s. 16