Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nový návrh nařízení o označování potravin do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nový návrh nařízení o označování potravin

Vydáno: 28.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Komise hodlá předložit Parlamentu a Radě návrh nařízení požadující povinné nutriční označování potravin.
V souvislosti s diskusemi o nutričním označování zpracovala Komise (zdravotní komisař Markos Kyprianu) nový koncept návrhu nařízení. Na přední straně obalu mají být deklarovány tuky, nasycené tuky, cukr, sůl a energie. Kromě hodnot vztažených na 100 g nebo 100 ml výrobku by mělo být povinné uvádět i procentní podíl živiny z doporučené denní dávky (to je v souladu s tzv. Guideline Daily Amounts - GDA, propagovanými společnostmi Kellogg´s, Tesco a konfederací CIAA). Za určitých podmínek by se uváděl výhradně obsah v porci, a sice v případě balení po porcích, nebo pokud budou Komisí stanoveny velikosti porce pro určité výrobky.
Komise (a také GDA) vychází ze základního denního příjmu, který např. pro ženy činí:
  • Energie: 2000 kcal
  • Tuky: 70 g
  • Nasycené tuky: 20 g
  • Sacharidy: 90 g
  • Sůl: 6 g
Energetická hodnota by měla být uváděna i u alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 1,2 %. Uvažuje se i o tom, že by se uváděl obsah škrobů, polyolů, trans-tuků, mono- a polynenasycených tuků a určitých vitaminů a minerálů. Tyto údaje by byly povinné v případě použití nutričních tvrzení.
Měl by být ponechán prostor pro různá národní označovací schémata, a přechodná doba pro malé podniky.
Je zpracován seznam výjimek, tzn. potravin, které by nutričnímu označování nepodléhaly:
nezpracované jednosložkové potraviny, byliny a koření, jednosložkové potraviny, u nichž bylo provedeno uzení či zrání jako káva, čaj, vinný ocet, aromata, aditiva, enzymy a potraviny, u nichž je největší plocha menší než 25 cm2.
Je také navrženo, aby minimální velikost písma byla 8 pt a aby byla zakázána určitá pozadí, na nichž je písmo nečitelné.
Zvlášť mají být zpracována pravidla pro dobrovolné údaje.
Nový návrh pojednává o veškerých náležitostech označování potravin včetně uvádění podílu masa, informace o ozáření nebo o přidané vodě.
Do konce r. 2007 se očekává přijetí konečného návrhu Komisí. Poté bude návrh nařízení zaslán k připomínkování Parlamentu a Radě. Lze očekávat, že projednávání bude trvat ca dva a půl roku. Konfederace CIAA to však považuje za nežádoucí zásah do fungování jednotného trhu.
EU Food Law, 2007, č. 322, s. 1-5
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018