Britští experti revidovali svůj dřívější názor na konzumaci arašídů.
V srpnu 2009 Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) revidoval své doporučení pro spotřebitele týkající se konzumace arašídů během těhotenství,
kojení a prvních několika let života dítěte a to v souvislosti s rizikem vývoje
alergie na arašídy u dětí. Ke změně stanoviska
FSA došel po obsáhlém posouzení vědeckých důkazů. To ukázalo, že na vývoj
alergie na arašídy u dětí nemá žádný vliv, zda se během těhotenství, kojení nebo prvních let života konzumují či nekonzumují arašídy (nebo potraviny obsahující arašídy).
V revidovaném doporučení se uvádí:
– Těhotné a kojící maminky si mohou zvolit, zda budou či nebudou konzumovat arašídy nebo potraviny obsahující arašídy a to bez ohledu na to, zda se v jejich rodinné anamnéze vyskytuje alergie.
– Maminky by měly do 6 měsíců věku dítě výhradně kojit. Pokud rodiče začnou s podáváním pevné stravy dříve, neměla by tato strava minimálně do 6 měsíců dítěte obsahovat arašídy nebo jiné
ořechy, semena,
mléko,
vejce, pšenici,
ryby, mořské plody (nebo potraviny obsahující tyto složky).
– Pokud má dítě známou alergii nebo pokud existuje alergie u nejbližších členů rodiny dítěte, rodiče by se měli poradit s praktickým lékařem nebo by měli navštívit specialistu na alergie.
Před vydáním revidovaného doporučení spotřebitelům, FSA konzultoval jeho podobu s příslušnými zainteresovanými subjekty. Většina z nich přijala revidované doporučení kladně. Mezi spotřebiteli však bylo cítit znepokojení ohledně toho, že kompetentní orgán (vláda) schválil za situace, kdy není k dispozici dostatek důkazů, že matky mohou konzumovat arašídy.
Plné znění doporučení FSA vydaného pod názvem “Ověřování navrhovaného revidovaného doporučení vlády pro konzumaci arašídů během počátku života” je v příloze.