Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nový předpis FDA k zajištění nezávadnosti vajec v USA do kategorie

Legislativa ostatních států - Archiv > Legislativa ostatních států - Archiv> Legislativa - Archiv

Nový předpis FDA k zajištění nezávadnosti vajec v USA

Vydáno: 1.9.2010
Tisk článku
V případě podniků s 50 000 a více nosnic začal předpis platit v červenci 2010, s 3 000 a více nosnic začne platit o dva roky později.

V červenci 2010 vstoupil v USA v účinnost nový předpis proti rozvoji salmonel „Egg Safety: Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation“ (Docket No. FDA-2000-N-0190) vztahující se na producenty vajec, kteří chovají 50 000 a více nosnic. Týká se to producentů, z jejichž produkce je více než 80 % vajec ve skořápce dodáváno spotřebitelům (nikoli zpracováno a pasterováno apod.). Pro producenty, kteří chovají méně než 50 000 nosnic, ale nejméně 3 000, začne předpis platit od 9. července 2012.

Vyžadují se především preventivní opatření a používání chladírenských teplot během skladování a přepravy vajec. Podle vyjádření FDA se opatřením má snížit roční výskyt onemocnění vyvolaných Salmonella enteritidis o 79 000 a počet úmrtí o 30.

Mezi preventivní opatření patří následující zásady:

-                      nakupujte kuřata a mladé slepice jen od dodavatelů se zajištěným monitoringem salmonel,

-                      zajistěte ochranu před hlodavci a škodlivým hmyzem, a proveďte biologická opatření k zabránění šíření bakterií z farmy prostřednictvím osob a zařízení,

-                      provádějte testy na Salmonella enteritidis ve zpracovatelských drůbežářských podnicích. Pokud je bakterie zjištěna, musí být testován reprezentativní vzorek po dobu 8 týdnů (čtyři testy v dvoutýdenních intervalech). Pokud je některý z těchto testů pozitivní, musí být provedena opatření k zničení bakterií nebo vejce využita k nepotravinářským účelům,

-                      čistěte a desinfikujte drůbežárnu, kde byl pozitivní test na SE,

-                      zajistěte chlazení vajec na 45 stupňů F během skladování a přepravy, které nesmějí trvat déle než 36 h po snůšce.

Pro zajištění souladu s předpisem musí mít producenti vajec zpracovaný plán prevence a vedený záznam o jeho plnění. Producenti, jichž se předpis týká, musí být registrováni u FDA.


EU Food Law, 2010, č. 446, s. 23


Předcházející informace:

Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021