Bezpečnost potravin

Nový výrobek pro celiaky – bezlepková směs na Chléb pro zdraví

Vydáno: 19. 3. 2008
Autor:

Nový bezlepkový výrobek – směs na Chléb pro zdraví, obsahuje deproteinovaný pšeničný škrob, pohanku, lupinovou mouku, lněné semínko, guarovou gumu, cukr, sůl a chlebové koření.

Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu vyvinulo na základě svých dlouholetých zkušeností s edukací celiaků, kteří jsou odkázáni na bezlepkovou dietu, nový bezlepkový výrobek – směs na Chléb pro zdraví. Tato směs, obsahující deproteinovaný pšeničný škrob, pohanku, lupinovou mouku, lněné semínko, guarovou gumu, cukr, sůl a chlebové koření, je určena nejenom pro lidi trpící celiakií, případně alergií na lepek, ale i pro všechny ostatní spotřebitele, kteří se chtějí stravovat zdravě a chutně. Směs na chléb tohoto typu – s vysokým obsahem vlákniny a přirozeně tmavý, dosud v sortimentu bezlepkových výrobků chyběla. Směs na bezlepkový chléb kromě gliadinu neobsahuje navíc celou řadu dalších alergenů – vejce, mléko, sóju, umělá barviva ani konzervanty a je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale také pro širokou skupinu pacientů, trpících různými potravinovými alergiemi. Směs Chléb pro zdraví je univerzální nejen z hlediska využití, ale i po stránce způsobu přípravy pečiva. Lze ji použít pro pečení v klasické formě na chléb, je ale vhodná i pro pečící automaty. Ze směsi se může připravovat i pečivo jiných tvarů, např. dalamánky. Jedná se o potravinu s vysokým obsahem přirozené vlákniny. Energetická hodnota směsi je 626 kJ/148 kcal. Ve 100 g výrobku je obsaženo v průměru 3,6 g bílkovin, 32,3 g sacharidů, 8,5 g vláknin a 3,4 g tuku. Směs je možno získat v zásilkovém obchodě Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu . Centrum pro celiakii nedávno otevřelo v Brně na Obilním trhu č. 4 poradnu, která je vybavena cvičnou kuchyní.