Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nutná revize limitů pro kadmium do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Nutná revize limitů pro kadmium

Vydáno: 2.9.2009
Tisk článku
Dosavadní tolerovatelná hodnota kadmia 2,5 µg/kg tělesné hmotnosti je podle úřadu EFSA příliš vysoká a navíc je extrémně vysoký skutečný přísun kontaminovaných potravin.
EK a experti členských států projednávají otázku limitů kadmia. Podle nedávné tiskové zprávy  EFSA by tolerovatelný limit měl být třikrát nižší než dosavadní přípustná hodnota týdenního příjmu TWI = 2,5 µg/kg tělesné hmotnosti, stanovená JECFA a potvrzená vědeckým výborem SCF.
Podle stanoviska úřadu EFSA (EFSA-Q-2007-138) pochází 90 % expozice kadmiem právě z potravin. Nejvyšší obsah je v mořských řasách, rybách a dalších mořských živočiších, čokoládě a některých suplementech. Rizikové jsou i houby, olejnatá semena, vnitřnosti, luštěniny, zelenina, škrobnaté hlízy a maso a masné výrobky
Vysoký obsah kadmia v potravinách vede k tomu, že řada osob překračuje stanovenou TWI a
osoby s vysokou spotřebou potravin kontaminovaných rtutí, děti a vegetariáni by mohli dosahovat více než dvojnásobek TWI.
Podle nejnovějších poznatků je zvýšený příjem kadmia statisticky spojen se zvýšením rakoviny plic, dělohy, varlat a prsou.

EU Food Law, 2009, č. 402, s. 7
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021