Nalezli jsme štítky 129 druhů sýrů a propočítali Nutri-Score. Výsledky jsou seřazeny podle nejnižšího score, které je v daném hodnocení nejlepší.
Výsledek je logický, neměl by odrazovat - sýrů se má jíst mírné množství
Pouze 7 % sýrů by bylo označeno zeleně (třída A-B), 16 % žlutě (třída C) a většina 77 % pak hlavně oranžově, jen 6 % červeně (třída D-E). Sýry jsou tradiční komoditou, těžko se budou reformulovat, ale lze v některých situacích pracovat s obsahem tuku a soli.
Kolik by mělo být sýrů doporučováno v dietě?
Nikoli velké množství. Pro dospělého člověka v průměru stačí cca 20 g na den.Takové množství dodá např. významné množství vápníku. Samozřejmě jsou mezi výrobky velké rozdíly. Spotřebitel si může lehce vybírat s ohledem na své zdraví. Vynikající jsou třeba různé tvarohové výrobky míchané s různou zeleninou a kořením.
Tabulka výsledků pro sýry
Hodnoceni_syru (pdf, 621.45 KB)
J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 27.11.2020
---------
Chcete si přečíst více o systému Nutri-Score?
Na webu SZÚ jsme zveřejnili několik příspěvků, které si můžete prostudovat. Samozřejmě najdete spoustu informací na internetu. Podle mediálních zpráv, ČR systém Nutri-Score nepodporuje. Přiklání se k několika zemím, vedené Itálií, která prosazuje tzv. „baterkový systém“. Rozhodnutí, jaký systém značení pro spotřebitele se bude používat, by měla EU udělat v roce 2022.
Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock