Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?

Vydáno: 1.12.2020
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálou od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, která dopadla překvapivě dobře. Tentokrát jsme se podívali na 129 sýrů. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  Samozřejmě logicky jinak, než u hotových pokrmů. Je to dáno vysokým obsahem energie, nasycených mastných kyselin a soli. Ale to není nic alarmujícího, dají se vybrat i sýry s výbornými vlasnostmi, především ze skupiny tvarohů.

Co jsme hodnotili

Nalezli jsme štítky 129 druhů sýrů a propočítali Nutri-Score. Výsledky jsou seřazeny podle nejnižšího score, které je v daném hodnocení nejlepší. 

Výsledek je logický, neměl by odrazovat - sýrů se má jíst mírné množství

Pouze 7 % sýrů by bylo označeno zeleně (třída A-B), 16 % žlutě (třída C) a většina 77 % pak hlavně oranžově, jen 6 % červeně (třída D-E). Sýry jsou tradiční komoditou, těžko se budou reformulovat, ale lze v některých situacích pracovat s obsahem tuku a soli.

Kolik by mělo být sýrů doporučováno v dietě?

Nikoli velké množství. Pro dospělého člověka v průměru stačí cca 20 g na den.Takové množství dodá např. významné množství vápníku. Samozřejmě jsou mezi výrobky velké rozdíly. Spotřebitel si může lehce vybírat s ohledem na své zdraví. Vynikající jsou třeba různé tvarohové výrobky míchané s různou zeleninou a kořením. 

Tabulka výsledků pro sýry

Hodnoceni_syru.pdf Hodnoceni_syru (pdf, 621.45 KB)

J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 27.11.2020

---------

Chcete si přečíst více o systému Nutri-Score?

Na webu SZÚ jsme zveřejnili několik příspěvků, které si můžete prostudovat. Samozřejmě najdete spoustu informací na internetu. Podle mediálních zpráv, ČR systém Nutri-Score nepodporuje. Přiklání se k několika zemím, vedené Itálií, která prosazuje tzv. „baterkový systém“. Rozhodnutí, jaký systém značení pro spotřebitele se bude používat, by měla EU udělat v roce 2022.

 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021