Co jsme hodnotili
Pracovali jsme s výživovými údaji na štítcích a propočítali Nutri-Score. Výsledky jsou seřazeny podle nejnižšího score, které je v daném hodnocení nejlepší.
Hodnocení nemá odrazovat - jen upozornit, že se máme mírnit
40 % tuků a olejů by bylo označeno žlutě (třída C), většina 53 % hlavně oranžově (třída D), 7 % červeně (třída E). Tuky a oleje jsou zcela nezbytnou součástí naší výživy. V tomto hodnocení se zabýváme přidanými tuky, nikoli těmi, které jsou součástí jiných potravin.
Kolik by mělo být celkem tuků a olejů doporučováno v dietě?
Tuky a oleje jsou v dietě nezbytné. Obecně bychom měli mít celkem asi 15 - 30 % energie z tuků. To je v dietě o 2000 kcal asi 44 - 78 g na den. Z toho méně než 10 % nasycených mastných kyselin (do 22 %), 6 - 10 % polynenasycených mastných kyselin, 1 - 2 % tzv. omega-3 mastných kyselin a méně než 1 % trans mastných kyselin. Zbytek jsou mononenasycené mastné kyseliny (WHO 916, 2003). Nelze přesně definovat, kolik má být "přidaných tuků". To záleží na obsahu tuku v potravinách. Je zřejmé, že přidané tuky potřebujeme jako zálivku na zeleninové saláty, a na jiné potraviny, jako např. pečivo, na kulinární úpravu. Základem ale je umírněná spotřeba. Pokud se příliš sníží přívod tuků, tělo trpí a obvykle se zdroj energie doplňuje sacharidy. To ale podporuje obezitu.
Tabulka výsledků pro tuky a oleje
Hodnoceni_tuku (pdf, 482.12 KB, 30.11.2020 15:42)
J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 30.11.2020
---------
Chcete si přečíst více o systému Nutri-Score?
Na webu SZÚ jsme zveřejnili několik příspěvků, které si můžete prostudovat. Samozřejmě najdete spoustu informací na internetu. Podle mediálních zpráv, ČR systém Nutri-Score nepodporuje. Přiklání se k několika zemím, vedené Itálií, která prosazuje tzv. „baterkový systém“. Rozhodnutí, jaký systém značení pro spotřebitele budeme používat, by měla EU udělat v roce 2022.
Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock