Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nutriční aspekty absorpce vápníku do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nutriční aspekty absorpce vápníku

Vydáno: 12.3.2008
Tisk článku
Při nízkém příjmu vápníku se zapojuje aktivní proces absorpce. Významnou roli hraje vitamin D, tuk absorpci nezvyšuje.
Faktory ovlivňující vstřebávání vápníku
Množství vápníku absorbovaného v tenkém střevě závisí na soustavné výši jeho příjmu stravou. Pokud je příjem nízký, zvýší se aktivní transcelulární transport v duodenu a absorbuje se větší podíl vápníku než při pasivním paracelulárním procesu v jejunu a illeu. Biologická využitelnost zdrojů vápníku (jejich trávení a rozpouštění) hraje roli v případě nízkého příjmu vápníku, ale je poměrně nevýznamná, pokud je příjem vysoký (více než 800 mg/den).
Dalším faktorem je vitamin D, protože aktivní transport vápníku je přímo úměrný obsahu kalbindinu D9k ve střevních buňkách, jehož biosyntéza zcela závisí na vitaminu D.
Pokud je příjem vápníku přiměřený nebo vysoký, dochází především k pasivní absorpci v jejunu a illeu. Ta závisí na rozpouštění ve vzdálené části tenkého střeva, na míře zadržování tráveniny v tomto segmentu a na rychlosti paracelulární difuze do lymfy a krve.
Absorpce vápníku v tlustém střevě
Vápník, který se dostane do tlustého střeva je v něm absorbován aktivním i pasivním postupem. V tlustém střevě je však při nízkém i vysokém příjmu vápníku absorbováno nejvýše 10 % z celkově absorbovaného vápníku. Absorpce v tlustém střevě nabývá na významu v případě podstatného zkrácení tenkého střeva.
Souvislost mezi tukem a vstřebáváním vápníku
Mezi lidmi se vyskytuje mýtus, že odstraněním tuku z mléka se zhoršuje vstřebávání vápníku. Tuky jsou však potřebné ke vstřebávání látek rozpustných v tucích, nikoli ke vstřebávání sloučenin vápníku, které se rozpouštějí ve vodě. Není tedy podstatné, kolik tuku se přijímá současně s vápníkem. S obsahem tuku ve stravě však souvisí vitamin D, který je rozpustný v tucích. Vitamin D je však dostupný i z jiných zdrojů, než je mléko (např. z ryb, masa, vajec).
Na míru absorpce mají vliv i další složky stravy, jako je např. vláknina. Pokud je v redukční dietě vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku, absorpce vápníku se sníží. Z toho možná mýtus pochází.
Podle některých studií vápník z mléka působí proti vstřebávání tuku (redukce hmotnosti), nikoli, že tuk zvyšuje vstřebávání vápníku.
Vstřebávání vápníku se při vysokém obsahu tuku v mléce spíše snižuje, protože nasycené tuky vytvářejí s vápníkem nerozpustná mýdla.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/129/1/9
http://soundmedicine.iu.edu/segment.php4?seg=513
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=74966-calcium-dairy-weight
http://forum.lowcarber.org/archive/index.php/t-314459.html
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021