Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nutriční složení hotových pokrmů v Evropě do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

Nutriční složení hotových pokrmů v Evropě

Vydáno: 25.2.2009
Tisk článku
Z analýzy 16 jídel od 8 evropských výrobců provedené na univerzitě ve Vídni v rámci projektu Double Fresh vyplynula doporučení na snížení tuku a soli, zvýšení zeleniny a škrobnatých složek a zmenšení porcí masa.
Rostoucí obliba pokrmů určených k snadné úpravě a přímé konzumaci vedla k rozsáhlému evropskému projektu „Double Fresh“, (1. 9. 2006 – 31. 8. 2009) jehož cílem je vyhodnotit nutriční kvalitu hotových pokrmů na základě zjištění obsahu energie, makronutrientů, soli, některých vitaminů a složení mastných kyselin. Do projektu je zapojen jeden obchodní řetězec, 8 výrobců potravin, 4 technologické provozy, 5 výzkumných institutů a 3 univerzity. Na katedře výživy univerzity ve Vídni bylo analyzováno druhů 16 pokrmů (z různých zemí) od 8 výrobců. Výsledky ukázaly, že celkový obsah energie je přiměřený, ale velice rozdílný je obsah tuku, často je příliš  vysoký (především nasycených tuků) a vysoký je obsah soli (nutno snížit o 50 %). Naopak příliš nízký je obsah složených sacharidů a vlákniny. Obsah bílkovin většinou překračuje doporučené hodnoty, což je dáno velkými porcemi masa nebo ryb.
Na základě těchto výsledků byla zpracována směrnice na podporu správného nutričního složení hotových pokrmů, která však obsahuje známá a v poslední době velmi často zveřejňovaná doporučení.
Doporučení:
1)      energetický obsah má být v souladu s doporučenými hodnotami, pro dospělé ženy a muže by jeden pokrm neměl překročit 700 kcal, je třeba, aby součástí pokrmů byly složky bohaté na škroby (brambory, těstoviny, rýže),
2)      je nutné zahrnout ve větším množství zeleninu a ovoce, u pokrmů, které je neobsahují, doplnit zeleninový salát nebo ovocný kompot či dezert,
3)      porce libového masa mají být výrazně menší než přílohy a menší než dosud a neměly by se používat příliš tučné omáčky,
4)      pokud jde o tuky, mají se používat tuky rostlinného původu; živočišné tuky se mají omezit a částečně hydrogenované tuky zcela vyloučit,
5)      zajistit nízký obsah soli, chuť zvýraznit kořením a bylinami.

Ernährung, 33, 2009, č. 1, s. 13-15
http://www.doublefresh.eu/ProjectResults_RecommendationsImprovementNutritionalQuality.htm
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021