Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nutriční tvrzení „nyní obsahuje o X % méně...“ do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nutriční tvrzení „nyní obsahuje o X % méně...“

Vydáno: 20.1.2010
Tisk článku
Evropská komise projednává mj. možnost použití dalšího nutričního tvrzení v případě, že potravina obsahuje alespoň o 10 % méně příslušné látky než dříve.

EK projednává možnost použití tvrzení „nyní obsahuje o X % méně...“, které by mohlo být  považováno za rovnocenné nutričním tvrzením uvedeným v příloze nařízení 1924/2006/ES jako „se sníženým obsahem (energie,  tuku, nasycených tuků apod.)“,  „bez přidaného cukru“, s velmi nízkým obsahem soli“ a „bez soli“. Tvrzení by mělo být možno uvádět v případě  změněného produktu, který bude obsahovat alespoň o 10 % méně příslušné živiny než původní potravina. V případě tvrzení o nasycených tucích, musí přepracovaná potravina obsahovat o 10 % méně z celkového obsahu nasycených a trans mastných kyselin. Tvrzení tohoto typu bude možné uvádět jen po dobu jednoho roku od zavedení nového výrobku.

Dalším tématem projednávaným koncem listopadu 2009 Stálým výborem pro potraviny (SCF) byla požadovaná míra snížení obsahu příslušné látky, která je podmínkou pro použití tvrzení „se sníženým obsahem....". Některé členské státy chtějí zachovat dosud platné snížení o 30 % místo 25% snížení, které by bylo v souladu s Codex Alimentarius.

Komise jednoznačně odmítá pokusy o prodloužení přechodného období pro neschválená nutriční tvrzení po 19. lednu 2010.

Dále byla vedena diskuse o možné diferenciaci tvrzení pro tuhé a kapalné potraviny, pokud jde o bílkoviny, vlákninu, vitaminy, minerální látky a absenci energie. Není podpora pro variantu, aby se obsah živiny vztahoval na 100 kcal.


EU Food Law, 2009, č. 418, s. 8-9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018