Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nutriční značení v USA do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv

Nutriční značení v USA

Vydáno: 14.4.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Asociace výrobců potravin GMA vyhlásila v lednu 2011 program označování % z doporučené denní dávky v porci potraviny. Uvádějí se energie, nasycené tuky, sodík, veškeré sacharidy a některé příznivé živiny.

Asociace výrobců potravin GMA (Grocery Manufacturers Association) v USA vyhlásila 24. ledna 2011 dobrovolnou verzi nutričního značení „Nutrition Keys“, které má spotřebitelům pomoci při výběru potravin pro zdravé stravování. Je to od vyhlášení zákona o nutričním označování potravin v r. 1990 (Nutrition Labelling and Education Act) druhá významná modernizace, která má silnou podporu velkých potravinářských společností. Principielně se toto označování podobá v Evropě používanému označování podílu z doporučeného denního množství (% GDA).

Nové nutriční označování v USA, které se uvádí na přední straně obalu, se týká jednak položek, které je třeba omezovat (energie, nasycené tuky, sodík, veškeré sacharidy), jednak položek, které jsou žádoucí a přitom často v současné stravě nedostatkové (vláknina, draslík, vitaminy A, C, D, vápník, železo a bílkoviny). Hodnoty se vztahují na porci, přičemž se uvádí jednak obsah živiny v porci (mg, g), jednak % z doporučené denní dávky (DV = daily value). Z potřebných živin se uvádějí jen ty, jejichž podíl v porci je vyšší než 10 % DV, tzn. je podle požadavků úřadu FDA „dobrý zdroj …“. Na malých obalech se použije jen údaj týkající se obsahu energie.

Program bude podpořen informační kampaní pro spotřebitele, kterou budou hradit výrobci a obchodníci. Program byl vyvinut po předcházející variantě značení, která vyvolala negativní reakci úřadu FDA.

Food Bussiness News, 6, 2011, č. 25, s. 1,17

Referenční denní dávky:

Reference Values for Nutrition Labelingl

FDA:Calculate the Percent Daily Value for the Appropriate Nutrients 

Referenční denní dávky - U.S. Food and Drug Administration, 2008

Celkové tuky: 65 grams (g)
Nasycené tuky: 20 g
Cholesterol: 300 milligrams (mg)
Sodík: 2,400 mg
Draslík: 3,500 mg
Celkové sacharidy: 300 g
Vláknina: 25 g
Bílkoviny: 50 g
Vitamin A: 5,000 international units (IU)
Vitamin C: 60 mg
Vápník: 1,000 mg
Železo: 18 mg
Vitamin D: 400 IU
Vitamin E: 30 IU
Vitamin K: 80 micrograms (mcg)
Thiamin: 1.5 mg
Riboflavin: 1.7 mg
Niacin: 20 mg
Vitamin B6: 2 mg
Foláty: 400 mcg
Vitamin B12: 6 mcg
Biotin: 300 mcg
Kyselina pantotenová: 10 mg
Fosfor: 1,000 mg
Jód: 150 mcg
Hořčík: 400 mg
Zinek 15 mg
Selen: 70 mcg
Měď: 2 mg
Mangan 2 mg
Chróm: 120 mcg
Molybden: 75 mcg
Chloridy: 3,400 mg

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018