Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek O bezpečnosti nanotechnologie v agro-potravinářském sektoru do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

O bezpečnosti nanotechnologie v agro-potravinářském sektoru

Vydáno: 20.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zpráva o vlivu nanotechnologie na potraviny a zemědělství. Grafické znázornění rizika z nanoproduktů.
Problematika nanotechnologií je v popředí zájmu všech vyspělých zemí světa. S přibývajícími poznatky se stále více diskutuje o bezpečnosti produktů nanotechnologie. ETC Group vyhlásila moratorium na uvádění nanoproduktů na trh, dokud nebudou provedeny důkladné studie bezpečnosti těchto produktů.
ETC Group uveřejnila v listopadu 2004 zprávu pod názvem “Down on the Farm” o dopadu nanotechnologií na potravin a zemědělství. Podle této zprávy nanotechnologie, která manipuluje s hmotou na úrovni atomů a molekul, radikálně změní potraviny a zemědělství. Na trhu jsou již potraviny obsahující aditiva získaná prostřednictvím nanotechnologie, do životního prostředí se uvádějí pesticidyvyrobené v manorozměrech. “Down on the Farm” (Na farmě) je prvním obsáhlým pohledem na to, jak technologie ovlivní zemědělce, potraviny a zemědělství, viz příloha.
 
Příloha: Na farmě: Dopad nanotechnologií na potraviny a zemědělství (pdf, 1,3 MB, 74 stran)
 
ETC Group vyhlásila soutěž na grafické znázornění rizika, které nanoprodukty v současné době, kdy není dostatek důkazů o jejich nezávadnosti, představují. Do soutěže bylo přihlášeno 482 návrhů z 24 zemí, z nich bylo vybráno 16 finalistů a tři vítězové.
ETC Group
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021