Bezpečnost potravin

Obohacování vitaminem D bez individuálního schvalování

Vydáno: 6. 2. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Dánsko předložilo Komisi návrh vlastního předpisu na všeobecné schválení fortifikace mléka a margarinu ve stanoveném rozsahu. Opatření má řešit rozšířený deficit vitaminu D.

Dánsko plánuje, že povolí obohacování mléka a margarinu vitaminem D bez toho, aby výrobci museli individuálně žádat o schválení příslušného produktu. Notifikace byla zaslána začátkem ledna k připomínkám Komisi a členským státům (termín do 10. dubna 2012). Vitamin D by tak byl zařazen do seznamu látek použitelných k fortifikaci potravin. Aplikace by měla být jen oznámena a uhrazen mírný poplatek Dánskému veterinárnímu a potravinovému úřadu.
Opatření by mělo pomoci řešit deficit vitaminu D v Dánsku. Nedostatečné zásobení obyvatel vitaminem D (obzvlášť v zimě) je opakovaně potvrzováno.
Návrh opatření stanovuje limit pro fortifikaci 0,38 μg až 0,75 μg vitaminu D do tekutého mléka a podmáslí s obsahem nejvýše 1,5 % tuku.
Do margarinu, minarinu a jiných roztíratelných tuků by se vitamin D mohl přidávat  v množství 7,5 μg až 10 μg.
Navrhovaná změna pravidel fortifikace také aktualizuje pravidla pro vitamin A a beta-karoten. Až 60 μg retinolu může být nahrazeno ekvivalentním množstvím beta-karotenu (1μg retinolu odpovídá 6 μg beta-karotenu).

EU Food Law, 2012, č. 517, s. 21