Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Obsah akrylamidu v čínských potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Obsah akrylamidu v čínských potravinách

Vydáno: 21.1.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Analýza 349 vzroků tradičních čínských potravin ukázala, že příjem akrylamidu z potravin v Číně je nízký.

O akrylamidu je známo, že působí na člověka jako neurotoxin, u zvířat se projevují jeho karcinogenní účinky. V Číně provedli průzkum, v rámci kterého se zjišťoval obsah akrylamidu v různých kategoriích populárních čínských potravin. Vyšetřoval se vliv použitých surovin a zpracovatelských metod na obsah akrylamidu u 349 populárních potravin.

Z průzkumu vyplynulo, že se akrylamid nacházel ve všech vzorcích potravin kromě nápojů na bázi čaje (tea drink) a pitné vody. Nejvyšší obsah akrylamidu byl nalezen v bramborových výrobcích. Koncentrace akrylamidu v tradičních čínských potravinách se pohybovaly od méně než 10 až po 190 µg/kg, což je výrazně méně než u smažených bramborových výrobků.

Získané údaje o obsahu akrylamidu v potravinách jsou důležité pro předběžný odhad expozice čínské populace akrylamidu ze stravy. Ta se odhaduje na 0,38 µg/kg tělesné hmotnosti za den, což je relativně nízká expozice ve srovnání s údaji uváděnými FAO/WHO. Byly rovněž vypočteny hranice expozice, při kterých se akrylamid projevuje jako neurotoxin (1318), reprodukční toxin (5250) a karcinogen (787 µg/kg tělesné hmotnosti/den). Údaje naznačují, že riziko neurotoxicity a reprodukční toxicity je zanedbatelné, avšak rizikem pro lidské zdraví jsou karcinogenní účinky akrylamidu.

 

Zdroj: Food Additives & Contaminants: Part B, 1, 2008, č. 2, s. 85–92

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021