Bezpečnost potravin

Obsah cukrů v jogurtech na trhu v ČR je překvapení

Vydáno: 22. 3. 2019
Autor: SZÚ, CZVP

Výsledky testování Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Otestovali jsme analyticky obsah celkových cukrů v jogurtech. Nová „pamlsková vyhláška“ (č. 160/2018 Sb.) totiž limit upravila na max. 11 g celkových cukrů na 100 g nebo 100 ml. Někteří výrobci nebyli spokojeni. Deklarují i vyšší hodnoty. A jak testování dopadlo? Můžeme většinu výrobců docela pochválit. Přes 75 % testovaných jogurtů se hodí pro děti ve školách. A na chuti se to nejspíš nijak neprojevilo.

Prohlédněne si krátkou prezentaci výsledků. Funguje i na mobilu.

https://spark.adobe.com/page/2pUyHQ7y8wcnY/ 

J.Ruprich a kol., CZVP Brno, 21.3.2019

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

 

Jak mají být správně označeny jogurty vysvětluje následující infografika:
– Infografika „Označování potravin – JOGURTY“ (pdf, 9,27 MB)