Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Obsah fruktózy v ovoci a zelenině do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Obsah fruktózy v ovoci a zelenině

Vydáno: 20.8.2009
Tisk článku
Na fruktózu je bohaté nejen ovoce, především, jablka, hrušky či višně, ale i zelenina jako rajčata, papriky, karotka či zelí. Nízký obsah fruktózy je v meruňkách či avokádu.
Fruktóza je monosacharid vyskytující se především v ovoci, zelenině a medu, který je používán v dietních potravinách vzhledem k tomu, že bezprostředně neiniciuje vylučování inzulinu a vyznačuje se vysokou sladivostí. Tabulka sestavená v německém institutu cukrovinkářského průmyslu – Lebensmittelchemisches Institut (LCI) des Bundesverbandes der Deutschen Süsswarenindustrie (Koeln) řadí rostlinné a zeleninové produkty do skupin podle obsahu fruktózy. Nejnižší obsah – méně  než 1 g/100g mají z ovoce meruňky a avokádo a přirozeně i řada druhů zeleniny včetně brambor. Obsah fruktózy mezi 1 a 2 g/100 g je u ovoce např. u mandarinek, citronů, broskví nebo švestek, a ze zeleniny jsou na fruktózu poměrně bohaté např.cibule, rajčata, papriky, cukety, karotka, zelí, pórek, dýně či brokolice. Další skupinu v tabulce tvoří ovoce obsahující 1 až 5 g/100 g (např. ananas, banán, maliny, rybíz) a vysokým obsahem fruktózy nad 5 g/100 g se vyznačují např. jablka, hrušky, šípky, višně či hrozny.

Süsswaren, 2009, č. 5, s. 8

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018