Bezpečnost potravin

Ocenění Regionální potravina už mají také producenti z Pardubicka a Vysočiny

Vydáno: 9. 9. 2021
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Se začátkem září se opět předávala ocenění Regionální potravina – a to v Pardubickém kraji a také v Kraji Vysočina. Na Pardubicku získalo zelenou pečeť kvality celkem 9 výrobců, na Vysočině bylo oceněno  dohromady 7 producentů.

Slavnostní předávání na Pardubicku se odehrálo v pátek 3. září v rámci Dne Pardubického kraje. Oceněným producentům předali certifikáty za SZIF ředitel Regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel a za ministerstvo zemědělství Ing. Aleš Kendík. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově certifikované výrobky přímo na místě.

Hodnotitelská komise vybrala k označení Regionální potravina Pardubického kraje 2021 následující produkty:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

COOL hovězí

Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

LABUŽNICKÉ ŠKVARKY z Vračovic

Josef Morávek, Vračovice

 3.

Sýry včetně tvarohu

Květenský poklad

Květná Zahrada

 4.

Mléčné výrobky ostatní

bio Jogurtový drink borůvka

Tomáš Stejskal, Výprachtice

 5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Ořechový chléb

MEDOVINKA

 6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Rosické Tiramisu

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

 7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Hřebečská medovina BYLINNÁ HOŘKÁ

Hřebečská medovina

 8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ZEGITA Original

Vladimíra Krejčíková, Ostřetín

 9.

Ostatní

Kefírová zmrzlina Apolenka

Diana Houdová, Spojil

 

V sobotu 4. září se pak na Masarykově náměstí v Jihlavě předávala ocenění Regionální potravina během Dne zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina. I zde byla možnost ochutnat a nakoupit výrobky oceněné  značkou RP. Oceněným producentům je předávali za SZIF Vít Růžička, vedoucí Oddělení inspekční služby pro Jihomoravský kraj a za MZe Pavel Sekáč, náměstek pro řízení Sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání.

Ocenění Regionální potravina získaly v Kraji  Vysočina podle verdiktu hodnotitelské komise tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

BAČOVSKÉ UZENÉ – KÝTA

Uzenářství a lahůdky Sláma

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy

Havlíčkova klobása se švestkou

Tomáš Havlíček, Třebíč

 3.

Sýry včetně tvarohu

TVAROH

Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota

 4.

Mléčné výrobky ostatní

ŠLEHANÝ JOGURT S PŘÍCHUTÍ JAHODY

Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota

 5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Nevyhlášeno

 6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

 Nevyhlášeno

 7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

TREBITSCH CZECH SINGLE MALT WHISKY 6

Česká whisky

 8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Vítův zákvas z červené řepy

ViK product

 9.

Ostatní

MED květový pastový

Petr Špaček, Cidlina

Ocenění Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují čerstvé výrobky původem z lokálních surovin. V tuto chvíli je oceněno 407 výrobků od celkem 312 výrobců. Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF