Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ochrana krájeného chleba před plesnivěním aktivní látkou aplikovanou na obal do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Ochrana krájeného chleba před plesnivěním aktivní látkou aplikovanou na obal

Vydáno: 10.11.2008
Tisk článku
Uvolňování aldehydu kyseliny skořicové do atmosféry uvnitř papírového obalu chrání chleba před chlebovou plísní Rhizoppus.
Výzkumníci univerzity ve španělské Zaragoze publikovali v J. Agric. And Food Chem. Příspěvek s názvem „New Cinnamon-based Active Paper Packaging against Rhizopuss stolonifer Food Spoilage“. Výzkum ukázal vysokou antimikrobiální aktivitu esenciálního oleje obohaceného aldehydem kyseliny skořicové (bylo přidáno množství 1 až 6 %). Při aplikaci na vnitřní stranu papírového obalu se dosáhne značné ochrany před růstem Rhizopuss stolonifer nebo černé chlebové plísně, které se na chlebu nejčastěji vyskytují. Rhizoppus způsobí velmi rychlé zkažení chleba již po velmi krátké době ve vlhkém prostředí.
Krajíc chleba byl při výzkumu inokulován na povrchu, pokryt dalším krajícem bez naočkované plísně a vše bylo umístěno do papírového obalu s naneseným obohaceným esenciálním olejem. Skladování při 25 ºC trvalo 3 a 10 dní. K úplné inhibici plísně Rhizoppus došlo v několika z provedených pokusů s přídavkem dvou až 6 % aldehydu.1% přídavek aldehydu nevedl k inhibici. Přitom se nejednalo o přímý kontakt inokulovaného materiálu s obalem, takže k inhibici muselo docházet nikoli přímou migrací, ale v důsledku odpaření látky a působení plynné fáze. Výsledky je nutné ještě důkladně prověřit.

Milling and Baking News, 87, 2008, č. 14, s. 20
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021