Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Ochratoxin A: EFSA zhodnotil rizika pro zdraví lidí do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Ochratoxin A: EFSA zhodnotil rizika pro zdraví lidí

Vydáno: 14.5.2020
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Vědecké stanovisko EFSA k OTA bylo publikováno 13. 5. 2020

EFSA publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních rizik spojených s přítomností ochratoxinu A (OTA) v potravinách. OTA je mykotoxinem přirozeně produkovaným plísněmi, které se mohou objevit u celé řady potravin: cereálií, masných výrobků, čerstvého i sušeného ovoce či sýru.

Od vydání posledního stanoviska v roce 2006 byla získána nová data, ze kterých vyplývá, že OTA může být genotoxický a přímo poškozovat DNA. Odborníci také potvrdili, že může způsobovat rakovinu ledvin. Proto odborníci vypočítali hranice expozice (margin of exposure), což je nástroj umožňující hodnotitelům rizik posoudit možná bezpečnostní rizika vyplývající z přítomnosti genotoxických a karcinogenních látek v potravinách a krmivech.

Ve svém předchozím stanovisku EFSA stanovil hranici tolerovatelného týdenního příjmu (tolerable weekly intake – TWI; maximální množství látky, které může být zkonzumováno týdně v průběhu celého života, bez rizika nežádoucích zdravotních účinků) na základě toxicity a karcinogenicity OTA pro ledviny.

Tím, že odborníci při současném hodnocení počítali hranice expozice, použili mnohem konzervativnější přístup. Došli tím k závěru, že OTA představuje riziko pro zdraví většiny skupin populace. Závěry EFSA budou nyní poskytnuty Evropské komisi a budou zohledněny v diskusi o stanovení maximálních limitů pro OTA v potravinách.

Před přijetím bylo stanovisko předloženo do veřejné konzultace a přijaté připomínky byly zapracovány.


Zdroj: EFSA


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018