Bezpečnost potravin

Odborná akce: Plýtvání potravinami v ČR

Vydáno: 12. 2. 2014
Autor: ÚZEI

Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se uskuteční 25. února 2014.

Česká potravinářská společnost o. s., Praha, Odborná skupina pro nové směry v potravinářském průmyslu ČPS a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha pořádají odbornou akci v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. února 2014 od 14:00 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

Téma: Plýtvání potravinami v ČR
Přednášející: Bc. Lucie Strolená, Adam Podhola (Iniciativa „Zachraň jídlo“),  
                     Christine Maritzová (Glopolis)

Abstrakt
Cílem prezentace je představit šíři problému plýtvání potravinami ve světě a v ČR především členům akademické a státní sféry. Rok 2014 je deklarován Evropským parlamentem jako evropský rok proti plýtvání jídla. V EU se ročně vyhodí na 90 milion tun jídla každý rok. Až 40 % potravin se vyhodí na spotřebitelské a maloobchodní úrovni. Evropská unie chce snížit plýtvání potravinami o polovinu do roku 2020.

Předmětem prezentací bude snaha nalézt odpovědi na otázky, co pro snížení plýtvání potravinami může udělat občan, akademická obec a státní orgány. Proč dodnes nebyl realizován žádný výzkum o plýtvání v domácnostech? Jaká je infrastruktura redistribuce potravin v ČR? To jsou otázky, na které se budou přednášející snažit nalézt odpověď nejen mezi sebou, ale i v publiku.

Kontaktní adresa:
Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: mrhalkova.ilona@uzei.cz
Ing. Inka Laudová, tajemník ČPS, tel.: 605 229 644

Zdroj:  ÚZEI