Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny do kategorie

Aktuality > Aktuality

Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny

Vydáno: 17.1.2022
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace a doporučení Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung - BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 

Pracovníci NRC v roce 1997 řešili v rámci Národního programu zdraví MZ ČR – HH výzkumný projekt č. 307 „Ochrana zdraví občanů před významnými mykotoxiny a toxinogenními mikroskopickými houbami v domácnostech“, který se zabýval již mnohem dříve obdobnou problematikou jako BfR. Pracovníci NRC se tímto tématem i nadále zabývají v rámci podpory a ochrany veřejného zdraví a publikovali celou řadu populárně naučných a odborných článků na toto téma např. v časopisu Moje zdraví článek s názvem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“. 

Dovolte, abychom Vás s uvedeným vzdělávacím materiálem BfR „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“ a populárně naučným článkem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ pracovníků NRC seznámili.

Ostrý, V., Kýrová V, Ruprich, J.

Podklady:

1_Prevence_.pdf Prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny (720.16 KB 12.01.2022 15:13)

2_Sch.pdf Schimmelpilzgifte-in-lebensmitteln-so-koennen-sie-sich-schuetzen 2021 (3.30 MB 12.01.2022 15:14)

3_Casopis.pdf Časopis Moje zdraví (5.77 MB)

Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ Brno, 12. 1. 2022

 

Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021