Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Odhad příjmu sladidel z nealkoholických nápojů u teenagerů do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Odhad příjmu sladidel z nealkoholických nápojů u teenagerů

Vydáno: 25.8.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Výsledky studie provedené v Portugalsku.
V moderním potravinářském průmyslu hraje používání sladidel důležitou úlohu. Snižování energetické hodnoty potravin prostřednictvím používání sladidel má význam pro prevenci a regulaci obezity.
Acesulfam-K a aspartam se používají asi ve 100 zemích. V Portugalsku patří společně s cyklamátem sodným ke sladidlům, která potravinářský průmysl nejčastěji používá. Na trhu se začínají objevovat i výrobky se sukralózou, snižuje se používání sacharinu.
Akceptovatelný denní příjem (ADI) acesulfamu-K je 9 mg/kg, aspartamu 40 mg/kg tělesné hmotnosti.
K dispozici je jen málo informací o odhadovaném denním příjmu sladidel u populace obecně i u teenagerů. V Portugalsku provedli první studii v zemi, v rámci které se zjišťoval příjem sladidel (acesulfamu-K a aspartamu) u mladistvých (13–15 let), což je skupina s vysokou konzumací nealkoholických nápojů. Hlavním cílem bylo zjistit, zda nedochází k překračování akceptovatelného denní příjmu sladidel. Odhadovaný denní příjem (EDI) sladidel a jeho podíl na akceptovatelném denním příjmu sladidel je uvedeno v tabulce.
 
Sladidlo
EDI (mg/kg těl.hmotnosti)
Podíl na ADI (%)
Acesulfam-K
 
 
Nealko nápoje
0,7
8,0
Nealko nápoje na bázi minerálních vod
0,2
2,2
nektary
0,5
5,8
 
 
Nealko nápoje
1,1
2,9
Nealko nápoje na bázi minerálních vod
0,3
0,7
Nektary
0,2
0,5
 
Ze studie vyplynulo, že riziko z nadměrného příjmu sladidel u mladistvých v Portugalsku je nízké.
 
Zdroj: Food Additives & Contaminants 25, 2008, č. 11, s. 1291–1296
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021