Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Odložení povinného označování čiřicích přípravků u vín do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Odložení povinného označování čiřicích přípravků u vín

Vydáno: 16.2.2011
Tisk článku
Autor: ing. Irena Suková
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie.

Seznam alergenních složek v příloze IIIa směrnice 2000/13/ES o označování potravin pozměněné směrnicí 2007/68/ES zahrnuje i výrobky z vajec a mléka. Vzhledem k tomu, že změny v pravidlech označování mají dopad na průmysl, stanovila směrnice 2007/68/ES dočasné opatření, podle něhož  lze uvádět na trh až do vyprodání zásob určité potraviny označené podle starých pravidel před 31. květnem 2009.
Vedle toho bylo vinařům  postupně umožněno odložit povinné označování alergenů u určitých vín (definovaných v nařízení 479/2008/ES) při použití vaječného albuminu nebo mléčného kaseinu k čiření vína stanovením přechodného období do 31. 12. 2010 (nařízení 415/2009/ES).
Avšak vzhledem k tomu, že odvětví vína vypracovalo nové vědecké studie o alergenitě kaseinu a vaječného albuminu, které dokazují, že vína čiřená kaseinem a vaječným albuminem v souladu se správnou výrobní praxí pravděpodobně nemohou vyvolávat nežádoucí alergické reakce, bylo vydáno nařízení  umožňující další odklad.
Nařízení 1266/2010/ES mění směrnici 2007/68/ES, pokud jde o požadavky na označování vín tak, že  u vín (odpovídajících nařízení 1234/2007/ES) uvedených na trh nebo označených před 30. červnem 2012 umožní  prodej do vyprodání zásob.

Úřední věstník EU, L 347, 31.12.2010, s.27

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018