Bezpečnost potravin

Odpad patří do odpadu

Vydáno: 23. 10. 2008
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 22.10.2008.

Jelikož není každému zcela jasné co je odpad, a jak se s ním musí nakládat, uvádíme následující fakta. Při výrobě a zpracovávání potravin živočišného původu vzniká odpad, se kterým se musí zacházet tak, jak ukládá jednak zdravý rozum, jednak zákon.
 
To znamená, že ten, kdo produkuje nějaké odpady živočišného původu, například řeznictví nebo obchod s potravinami, musí odpady živočišného původu, tj. odkrojky masa, kosti, kůže, vnitřnosti, ale třeba i prošlé sýry, mléčné výrobky apod. ukládat do speciálních nádob. Do těchto nádob by neměli mít přístup nepovolaní lidé, a tyto odpady se také nesmějí používat ke krmení zvířat, pokud to nepovolí místně příslušná krajská veterinární správa nebo Městská veterinární správa v Praze. Takovéto odpady se jinak posléze musejí likvidovat buď tak, že se odváží (zpravidla to zajišťuje nějaká firma) v asanačním podniku, kde se tzv. neškodně odstraní, anebo se musí tento odpad odvézt na skládku.
 
Podmínky pro nakládání s odpadem živočišného původu podrobně stanoví nařízení č. 1774/2002.
 
Nakládání s odpadem kontrolují orgány státního veterinárního dozoru, a to tak, že kontrolují systém, tj. jak je likvidace zajištěna, nádoby, ovoz, apod., a jednak výkaznictví, tj. produkci odpadů a potvrzení o jeho likvidaci.
 
Pokud má někdo pochybnosti, či podezření, že se s odpadem živočišného původu nenakládá tak, jak se má, je vhodné, aby kontaktoval místně příslušnou krajskou veterinární správu.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.  

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR