Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Olovo a nikl z kávovarů v Belgii do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Olovo a nikl z kávovarů v Belgii

Vydáno: 28.4.2009
Tisk článku
Belgický Úřad pro bezpečnost potravin zveřejnil obavy z možného překročení tolerovatelného množství olova (TDI = 3,6 μg/kg tělesné hmotnosti) a niklu (TDI = 5 μg/kg) při vypití tří a více šálků kávy.
Podle belgického Úřadu pro bezpečnost potravin může káva podávaná v některých restauracích a kavárnách znamenat riziko nadměrného přívodu olova a niklu. Varování bylo vydáno na základě zprávy Vědeckého výboru, který zjistil, že u mnoha kávovarů, které se používají v Belgii, může působením páry docházet k nadměrné migraci těchto prvků.
Tolerovatelný příjem olova (TDI) je 3,6 μg/kg tělesné hmotnosti (252 μg na osobu o váze 70 kg), přičemž konzumenti kávy kromě příjmu olova z kávy dostávají do těla olovo i z dalších zdrojů (cereálie, zelenina, maso). Při použití nejhoršího scénáře, kdy by příjem z ostatních zdrojů mohl činit 2,98 μg/kg tělesné hmotnosti (209 μg na osobu o váze 70 kg), by TDI byla překročena již po vypití 3 šálků kávy z restauračního kávovaru, přičemž je zjištěno, že 75 % belgičanů pije nejméně 3 šálky kávy denně. Obzvlášť vysoké riziko existuje při konzumaci cappuccina (13,4 μg olova v jednom šálku) v důsledku mléka ohřátého párou.
Pokud by se brala v úvahu vyšší hodnota TDI (4,2 μg/kg tělesné hmotnosti) a nízký příjem olova z ostatních potravin (jen 1, 6 μg/kg), mohlo by se bezpečně zkonzumovat 13 šálků kávy (12 šálků cappuccina).
Kromě toho bylo zjištěno, že konzumenti kávy mohou překročit i tolerovatelný příjem niklu (TDI = 5 μg/kg tělesné hmotnosti).

EU Food Law, 2009, č. 386, s. 28
Advice 07-2009 of the Scientific Committee of the FASFC: Lead and nickel in coffee
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021