Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci plicního zánětu do kategorie

Aktuality > Aktuality

Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci plicního zánětu

Vydáno: 26.10.2020
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace Centra zdraví výživy a potravin SZÚ

Zajímavý pohled na funkci eikosanoidů v patogenezi onemocnění COVID-19 se objevuje v nejnovější literatuře. Uvidíme, zda nové hypotézy budou skutečně efektivně fungovat. Testují se.  Poznatky z praxe naznačují, jak životně důležitý je lipidový metabolizmus v organizmu.

SZÚ, v souladu s doporučeními, propaguje zdravou výživu. Včetně správného poměru omega 3 a 6 mastných kyselin (MK) v dietě. V diagnostice používáme ověřený biomarker – omega-3 index, o kterém jsme již psali na webu SZÚ. Příspěvek jde více do hloubky vztahů zánětlivé reakce v plicích a role metabolitů vznikajících z mastných kyselin eicosapentaenové, docosahexaenové a arachidonové. Přidáváme i naše praktická doporučení pro dietární přívod omega-3 MK a vitaminu D3.

 

Plicni_zanet_u_COVID_19_ohrozuje_zivot.pdf Plicní_zánět_u_COVID_19_ohrožuje_život: omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci
        (pdf, 574.36 KB, 22.10.2020, 14:20) 

Informací je v příspěvku mnoho.
Snad se v datech dá najít inspirace, jak podpořit své zdraví v této době.

Prof. J. Ruprich, Mgr. S. Bischofová, Ph. D., Ing. H. Pernicová
CZVP SZÚ, Brno, 22. 10. 2020 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018