Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Omezení kadmia v potravinách do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Omezení kadmia v potravinách

Vydáno: 21.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Evropská komise uvažuje o stanovení limitu 0,5 mg/kg pro kadmium v piniových oříšcích a v olejnatých semenech a o rozšíření limitu 0,2 mg/kg pro všechny houby.
Nařízení 466/2001/ES stanovující limity škodlivin v potravinách omezuje obsah kadmia v mase, vnitřnostech a mořských živočiších (mezi 0,05 – 1,0 mg/kg), v pšenici, rýži a klíčcích (0,2 mg/kg), v ostatních obilovinách (0,1 mg/kg), v sójových bobech (0,2 mg/kg), v listové zelenině, čerstvých bylinách, celeru a všech pěstovaných houbách (0,2 mg/kg), v košťálovinách, kořenové zelenině (kromě celeru) a bramborách (oloupaných) (0,1 mg/kg).
Evropská komise uvažuje o doplnění tohoto nařízení o limit 0,5 mg/kg pro kadmium v piniových oříšcích a v olejnatých semenech obecně, ale chce zachovat dosavadní limit 0,2 mg/kg v sójových bobech. Podle názoru některých členských států není jednoznačné, zda údaje, které jsou dosud k dispozici, jsou pro stanovení limitu dostačující.
Pokud jde o houby, navrhuje jednotný limit 0,2 mg/kg pro všechny houby, ale řada členských států chce vyšší limit pro volně rostoucí houby.
Na návrh britské FSA se diskutuje i limit pro čokoládu.
EU Food Law, 2007, č. 286, s. 5
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018