Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA

Vydáno: 21.10.2009
Tisk článku
Úřad FDA vydal nový právní předpis pro prevenci výskytu salmonel ve vejcích během produkce, skladování a přepravy.

Úřad FDA vydal v červenci 2009 nová pravidla pro prevenci Salmonella enteritidis (SE) ve vejcích během výroby, skladování a přepravy „Egg Safety: Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation“ (Docket No. FDA-2000-N-0190). Jsou zařazena do sekce 21 CFR (Code of Federal Regulations), část 16 a další důležité souvislosti jsou uvedeny v části 118.

Pokud jsou vejce zpracována na farmě (nejsou spotřebiteli dodávána ve skořápce), použije se pasterační postup, při němž se kontaminace SE sníží o 5-log. Producenti, kteří chovají více než 50 tis. kusů slepic, musí při transportu vajec používat chladírenská zařízení. Je požadováno zpracování individuálního plánu prevence, v němž musí být zahrnuty minimálně požadavky uvedené v odst. 118.4(a). V dalších odstavcích jsou  uvedeny metody testování prostředí či vajec, metodika odběru vzorků a testování (118.5-8). V 118.11 je požadována registrace producentů spadajících do definovaných skupin.

Na tento první krok týkající se vajec budou návazovat nová pravidla úřadu FSIS pro snížení výskytu SE u kuřat a krůt. Další opatření provedená úřadem FSIS a FDA a vydané směrnice se mají týkat inspekce E. coli O157:H7 v podnicích zpracovávajících hovězí a produkujících mleté maso.

V rámci obnoveného úsilí federální vlády o zajištění bezpečnosti potravin podle vyhlášení prezidenta Obamy 14. 3. 2009 je plánována řada dalších dílčích nebo společných opatření, která musí zajistit právě státní správa.

Prepared Foods, 178, 2009, č. 9, s.39

Předcházející informace:

Obama vyzval k aktualizaci legislativy týkající se bezpečnosti potravin

Legislativa pro zvýšení bezpečnosti potravin v USA

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021