Bezpečnost potravin

Opět jedna závadná šarže kuřecích prsou

Vydáno: 6. 12. 2010
Autor: berankova1

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 6.12. 2010.

Státní veterinární správa ČR informovala již v listopadu (26. 11.) o stažení zhruba 10 tun výrobků z kuřecího masa od polského výrobce. Nyní se u stejného polského výrobce prokázala v zásilce mražených kuřecích prsou šťavnatých Salmonela enteritidis.

Tentokrát jde o zásilku 5 184 kg, která byla určena do místa určení ve Středočeském kraji, tudíž pozastavení, stažení, vrácení, popřípadě likvidaci řeší Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj. Celá zásilka byla pozastavena a bude vrácena zpět dodavateli.

(Šlo o mražená kuřecí prsa šťavnatá, vakuově balená po 0,8 kg, datum minimální trvanlivosti: 12. 04. 2012, Šarže:12102010, datum výroby:12. 10. 2010 od výrobce: P.P.H. CEES-POL Sp. z o.o.; Ul. Pólwiejska 29; 57-300 Klodzko, Polsko; Schvalovací číslo: PL 02080302 WE)

Z dotyčné zásilky byly odebrány úřední vzorky a ve 4 případech z 5 byla zjištěna Salmonela enteritidis, a to je v rozporu s nařízením Komise (ES) č. 2073/2005, Kapitola I, bod 1.5., které stanoví kritéria bezpečnosti potravin.

O závadné zásilce jsme byli včas informováni Systémem rychlého varování (RASFF), lze tedy opět prokázat účinnost tohoto systému, na jehož základě lze zabránit, aby závadné zboží doputovalo až na stůl zákazníků. Celá zásilka byla zajištěna v místě určení, pozastavena, a bude vrácena.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.