Bezpečnost potravin

Organizace GOED na podporu „omega-3“

Vydáno: 21. 3. 2008
Autor:

Nově založená celosvětová organizace pro omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA má šířit informace o jejich přednostech a působit ve prospěch zvyšování kvality produktů.

V říjnu 2007 založilo 12 společností v USA obchodní organizaci GOED (Global Organisation for EPA and DHA Omega-3), aby se dařilo společným úsilím rozšiřovat trh s produkty obsahujícími omega-3 mastné kyseliny (MK). K využití ve výživě přicházejí v úvahu ALA (kyselina alfa-linolenová) EPA (kyselina ikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Vzhledem k tomu, že ke konverzi ALA na EPA a DHA dochází u konzumentů rozdílně, povoluje americký úřad FDA použití zdravotního tvrzení ohledně snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění jen pro EPA a DHA (musí být uvedeno množství těchto MK v porci výrobku).
Cílem GOED je jednak šířit informace o přednostech omega-3 MK mezi spotřebiteli, zdravotníky, obchodníky a státními orgány, jednak spolupracovat se státní správou a průmyslem při vytváření norem jakosti. Zájem o členství v GOED rychle roste, takže už je tam organizováno 40 společností. Jsou to společnosti velmi různorodé – od nadnárodních koncernů po malé rodinné podniky, jsou z pěti kontinentů, jsou to výrobci složek, omega-3 olejů z ryb a řas, potravin, doplňků a farmaceutických přípravků.
V nejbližších měsících dojde k založení školicích center v čele s Americkou univerzitou, pořádání seminářů za účasti osobností pracujících na vývoji RDI a šíření monografie o GOED prostřednictví programu zajišťování kvality výrobků. Součástí činnosti je provozování webových stránek a vydávání brožur informujících o přednostech omega-3 MK.
Dairy Foods, 109, 2008, č. 2, s. 67