Bezpečnost potravin

Osmý ročník soutěže Regionální potravina

Vydáno: 29. 5. 2017
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF ze dne 25. 5. 2017.

Letos bude ve všech krajích České republiky opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři roky získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje osmým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích.

Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročněv každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita. V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek. 

Přehled kategorií:

1. Masné výrobky tepelně opracované,
2. Masné výrobky trvanlivé,
3. Sýry včetně tvarohu,
4. Ostatní mléčné výrobky,
5. Pekařské výrobky včetně těstovin,
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
9. Ostatní

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele, dostupnost výrobku na trhu.  

Kompletní pravidla soutěže jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“, kterou naleznete s ostatními dokumenty v sekci „Pro výrobce“ pod jednotlivými kraji včetně veškerých termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže.

Oceněný výrobek získá certifikát udělený ministrem zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina na čtyři roky na vítězném výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost prezentace na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rádiích. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 416 produktů, nově oceněné výrobky budou známy do 15. července 2017.

 

Zdroj: SZIF
          regionalnipotravina.cz