Bezpečnost potravin

Označování umělých nano-materiálů v potravinách

Vydáno: 24. 8. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Podle kompromisního návrhu pro druhé čtení v EP by měly být na obalu potravin uváděny „vyrobené nanomateriály“ – složky o velikosti částic do 100 nm.

Dne 6. července 2011 Evropský parlament schválil text European Parliament’s recommendation, který jde do druhého čtení.
Při projednávání nařízení o informacích na potravinách (označování potravin) EP stanovil požadavek, aby byla přítomnost nanomateriálů vyrobených průmyslově uváděna formou „vytvořené nanomateriály“ (engineered nanomaterials – ENM). Je to kompromisní řešení. Povinné uvádění veškerých nano-složek, tzn. těch o velikosti do 100 nm, by zahrnovalo i přirozeně přítomné látky v nano-velikosti (např. v mléčných výrobcích, v majonézách aj.). Povinností uvádění obsažených nanosložek by při striktním přístupu k uvádění nanomateriálů byly postiženy mnohé běžné potraviny.

EU Food Law, 2011, č. 492, s. 7
Předcházející informace: