Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Označování umělých nano-materiálů v potravinách do kategorie

Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Označování umělých nano-materiálů v potravinách

Vydáno: 24.8.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Podle kompromisního návrhu pro druhé čtení v EP by měly být na obalu potravin uváděny „vyrobené nanomateriály“ – složky o velikosti částic do 100 nm.
Dne 6. července 2011 Evropský parlament schválil text European Parliament's recommendation, který jde do druhého čtení.
Při projednávání nařízení o informacích na potravinách (označování potravin) EP stanovil požadavek, aby byla přítomnost nanomateriálů vyrobených průmyslově uváděna formou „vytvořené nanomateriály“ (engineered nanomaterials - ENM). Je to kompromisní řešení. Povinné uvádění veškerých nano-složek, tzn. těch o velikosti do 100 nm, by zahrnovalo i přirozeně přítomné látky v nano-velikosti (např. v mléčných výrobcích, v majonézách aj.). Povinností uvádění obsažených nanosložek by při striktním přístupu k uvádění nanomateriálů byly postiženy mnohé běžné potraviny.

EU Food Law, 2011, č. 492, s. 7

Předcházející informace:
 
Veřejná konzultace EFSA k vodítkům pro hodnocení rizik nanomateriálů v potravinách a krmivech
EFSA Nanotechnology Consultation Document

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021