Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Parazité v rybách jako původci alergií do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Parazité v rybách jako původci alergií

Vydáno: 16.4.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích.
Panel pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–BIOHAZ) byl požádán Evropskou komisí, aby posoudil riziko z potravin – možné alergické reakce na parazity obsažené v řadě rybích výrobků a dále, aby posoudil metody vedoucí ke snížení rizik infekce.
Panel BIOHAZ ve svém stanovisku došel k závěru, že jediným parazitem v rybích výrobcích určených pro humánní konzumaci, který pravděpodobně způsobuje alergické reakce, je Anisakis – parazitický hlíst, jehož larvy lze najít v rybím mase.
Ve stanovisku panelu BIOHAZ jsou uvedeny podrobnosti k účinnosti zmrazování a tepelného opracování použitého k usmrcení nebo inaktivaci larev parazitu Anisakis.
K alergickým reakcím dochází s největší pravděpodobností tehdy, jestliže osoba konzumuje rybu infikovanou živými larvami. Dosud není zcela jasné, jaká je role alergenů z Anisakis a rozsah jejich schopnosti vyvolávat alergické reakce. Má se však za to, že riziko alergie je vyšší u rybích výrobků obsahujících živé larvy Anisakis než u výrobků s mrtvými larvami. Mezi alergické reakce způsobené Anisakis patří gastroenteritida, revmatické a dermatologické symptomy.
Panel rovněž uvádí, že na základě současných poznatků lze ryby lovené v divokých oblastech mimo moře považovat za ryby bez larev Anisakis. V současné době jsou k dispozici dostatečné údaje pouze pro jedinou ryby chovanou uměle a to pro atlantického lososa. Pokud se výkrm této ryby provádí krmivy neobsahujícími živé parazity, pak je podle panelu BIOHAZ riziko infekce parazitem Anisakis nepatrné.
Případy alergie se uvádějí častěji v některých evropských regionech, v ostatních oblastech Evropy jsou vzácné. Může to být způsobeno odlišnými monitorovacími systémy a stravovacími zvyklostmi. Panel BIOHAZ doporučil, aby se rozšířilo monitorování a diagnostikování alergických reakcí na parazity v rybích výrobcích v EU. Panel doporučuje provádět další výzkum, např. zkoumat životní cyklus parazitů, geografické rozdělní, úlohu chovatelských praktik v propagaci parazitů.
Aby se snížily případy alergií, panel uvádí, že je důležité informovat veřejnost – zdravotníky, osoby pracující v průmyslu zpracovávajícím ryby i běžné spotřebitele. Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích je v příloze.
 
Příloha: Scientific Opinion on risk assessment of parasites in fishery products (pdf, 1,51 MB, 91 stran)
 
Zdroj: EFSA

Hesla v A–Z slovníku pro spotřebitele:
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018