Bezpečnost potravin

Patogeny plodin jsou až překvapivě přizpůsobivé

Vydáno: 18. 6. 2020
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Jak ukazuje nový výzkum, patogeny, které napadají polní plodiny, vykazují překvapující přizpůsobivost k podmínkám prostředí, jako jsou například nové klimatické podmínky anebo nové hostitelské rostliny.

Kredit: Clare Thatcher.Badatelé britské University of Exeter studovali preference vůči teplotě prostředí a diverzitu hostitelských rostlin u stovek druhů hub a houbám podobných oomycet, které napadají zemědělské plodiny.

Výsledkem jejich výzkumu je, že se takové rostlinné patogeny buď specializují na určité teploty prostředí či hostitelské rostliny, anebo, v řadě případů mohou zvládat široké rozmezí teplot prostředí anebo hostitelů.

Vedoucí výzkumu Dan Bebber uvádí, že vědci tradičně rozlišují druhy, které jsou generalisté anebo naopak specialisté. Generalisté jsou přitom všeumělové, kteří se dovedou přizpůsobit celé řadě různých situací v prostředí. Analýza Bebberova týmu naznačuje, že mnohé rostlinné patogeny jsou, častěji než vědci čekali, právě takovými generalisty.

Další člen týmu Tom Chaloner zdůrazňuje, že s kolegy dali dohromady zatím největší soubor dat o vztazích mezi rostlinnými patogeny a teplotou prostředí. Tato data následně zpřístupnili vědecké komunitě. Chaloner podotýká, že jejich soubor dat mimo jiné umožňuje testovat i obecné otázky, které se vztahují k ekologii a evoluci patogenů a jejich hostitelů.

Z jejich výzkumu například vyplývá, že patogeny, které žijí uvnitř těla hostitelských rostlin, mají, poněkud překvapivě, užší preference vůči teplotě prostředí, tj. jsou citlivější na změny teploty, nežli druhy, které žijí na povrchu rostlin.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2020-06-crop-pathogens-remarkably.html 

 

Zdroj článku: Gate2Biotech