Bezpečnost potravin

Pekařské suroviny s přirozeným zdravotním benefitem

Vydáno: 17. 3. 2009
Autor: berankova1

Statistika výskytu některých nemocí v ČR a jak mohou pomoci pekárenské výrobky.

Statistiky výskytu některých nemocí v populaci obyvatel ČR jsou alarmující:
– 70 % Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu.
– Více než 50 % se pohybuje v pásmu nadváhy či obezity.
– Diabetem trpí téměř 800 000 obyvatel (tedy 8 %) a toto číslo roste rychlostí označovanou jako epidemie.
– Rakovinou kolorekta (tlustého střeva a konečníku) trpí nejvíce obyvatel (v přepočtu na sto tisíc lidí) ve světě.
– V naší zemi se každý 3. člověk během života stane onkologickým pacientem. Bohužel, rakovina tlustého střeva a konečníku je jedna z nejméně snesitelných, a to i v případě jejího úspěšného vyléčení.

Vybraná výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky sestavená Společností pro výživu, která mohou splnit pekařští výrobci (a spotřebitelé vhodným výběrem pekárenských výrobků):
– zvýšit příjem vlákniny
– zvýšit potraviny s nízkým glykemickým indexem
– zvýšit výrobky z obilovin s vyšším podílem celého zrna
– snížit potraviny bohaté na živočišné tuky
– snížit obsah cukru v potravinách
– doplnit výrobky o doplňky stravy a obohacené potraviny (např. jodidovaná sůl)

Příjem vlákniny v základní potravině, jakou je chléb a pečivo, je velmi významný. Toho lze dosáhnout především použitím celého obilného zrna, jakkoli zpracovaného, které obsahuje vše, co potřebujeme. Obilné zrno bylo ve své původní formě, bez odstranění obalových částic a klíčku,  základní potravinou pro mnoho generací našich předků. Je také vhodné rozšířit škálu obilovin, zejména o oves a žito, ale i ječmen a špaldu a doplnit je o semena olejnatých rostlin, o pseudocereálie a luštěniny.

Zdroj: Pekař cukrář, IXX, 2009, č.1, s.14