Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pekařské výrobky s kofeinem do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pekařské výrobky s kofeinem

Vydáno: 3.2.2007
Tisk článku
Nové pekařské výrobky obsahují v jedné porci 50 mg kofeinu, přidávaného v mikroenkapsulované formě.
Americký molekulární biolog vyvinul jako reakci na stále častější požadavky spotřebitelů na potraviny, které by je ráno „rychle nastartovaly do nového dne“, způsob přídavku kofeinu do pekařských výrobků, včetně koblih a bagelů. Maximální množství přidaného kofeinu se pohybuje v mezích od 50 do 100 mg na jednu porci (typický šálek kávy obsahuje 50 mg kofeinu, kofeinové kapsle 100–200 mg). Po zjištění, že přímý přídavek kofeinu do koblih není vhodný, bylo použito kofeinu ve formě drobných částeček zhruba velikosti mouky, které byly potaženy vrstvičkou rostlinného oleje, který eliminoval přírodní hořkou chuť kofeinu. Pozitivní přijetí nových výrobků Buzz Dounuts a Buzzed Bagels v malé experimentální kavárně přesvědčilo vynálezce, že o kofeinové pečivo bude mezi spotřebiteli zájem, a proto se nyní snaží o dohodu s předními pekárenskými producenty včetně fy Dunkin Dounuts a Starbucks. Vzhledem k tomu, že 80 % britské populace pije pravidelně kávu, přitahuje tato inovace pečiva ale i zájem lékařské obce, jejíž členové varují před nebezpečím možného předávkování kofeinem, a to především u těhotných žen a dětí. Více informací na adrese nebo zde
http://www.fdin.co.uk/news/index.php?type=related&generate=yes&news_article_id=18046124#18046124
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021