Podle stanoviska EFSA není výskyt perfluoroctansulfonátů v potravinách významný – s výjimkou ryb. Je však nutné další sledování.
Do prostředí se dostávají v souvislosti s řadou aplikací. Jsou součástí prostředků na ošetření povrchu koberců proti vodě a špíně, součástí povrchové úpravy výrobků z papíru a součástí hasicích pěn.
Podle odborníků je nepravděpodobné, že by expozice v Evropě vyvolávala u lidí nežádoucí efekty, ale při extrémní konzumaci ryb by mohl být překročen tolerovatelný denní příjem (TDI = 150 ng PFOS /kg tělesné hmotnosti, den, resp. 1500 ng PFOA /kg tělesné hmotnosti, den). Vysoké dávky mohou poškodit játra, způsobit vývojové a reprodukční poruchy a u laboratorních zvířat byl pozorován kancerogenní potenciál.
Pro vyhodnocení expozice však je nutné shromažďovat údaje o výskytu těchto látek i v dalších potravinách a krmivech.
Další informace: