Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pesticidy: EFSA zveřejnil první výsledky hodnocení kumulativních rizik pesticidů do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Pesticidy: EFSA zveřejnil první výsledky hodnocení kumulativních rizik pesticidů

Vydáno: 29.4.2020
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Hodnocení kumulativních rizik pesticidů pro štítnou žlázu a nervový systém


Foto: Shutterstock

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil výsledky svých dvou pilotních hodnocení rizik, která pro člověka představují rezidua většího množství pesticidů v potravinách.

Hodnocení rizik jsou zaměřena na chronické účinky na thyroidní systém (štítnou žlázu) a na akutní účinky na nervový systém – a jsou vyvrcholením víceleté spolupráce mezi úřadem EFSA a Nizozemským národním institutem pro veřejné zdraví a životní prostředí (RIVM).

Dokumenty byly dokončeny po dvouměsíčním konzultačním období, během něhož úřad EFSA obdržel hodnotnou zpětnou vazbu od různých zúčastněných stran, včetně národních institucí, akademické obce, nevládních organizací a komerčních subjektů. V Bruselu se také konalo setkání se zástupci zúčastněných stran, kde vědci úřadu EFSA vysvětlili a přesně popsali metodiku a výsledky práce.

Celkovým závěrem obou hodnocení je, že spotřebitelské riziko vyplývající z kumulativní expozice pesticidům ve stravě je, s různou mírou jistoty, pod prahem, který spouští regulační opatření pro všechny zahrnuté skupiny populace. (Další informace o použití analýzy nejistoty při hodnocení najdete v „FAQ“.)

V příštích letech bude úřad EFSA provádět hodnocení týkající se účinků pesticidů na jiné orgány a funkce těla. V současné době úřad společně s Evropskou komisí definuje komplexní prováděcí plán.

Pozadí
Látky zvažované v hodnocení byly identifikovány odborníky úřadu EFSA na pesticidy pomocí metodiky speciálně určené pro klasifikaci pesticidů do „skupin pro kumulativní hodnocení“ (a methodology specially devised for classifying pesticides into “cumulative assessment groups”).

Nařízení EU o maximálních hladinách pesticidů v potravinách (MRL) stanoví, že rozhodnutí o MRL by měla zohledňovat kumulativní účinky pesticidů, jakmile budou dostupné metody pro posuzování těchto účinků. Nařízení o uvádění pesticidů na trh navíc stanoví, že pesticidy by neměly mít na člověka škodlivé účinky - včetně kumulativních účinků.


Další informace naleznete v FAQ úřadu EFSA.


    

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018