Bezpečnost potravin

Pěstované houby a jejich význam pro zdraví a výživu

Vydáno: 9. 3. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

V rámci potravinářského úterku, pořádaného ČPS a ÚZEI dne 29. 3. 2011 od 14 h tradičně v Praze na Novotného lávce, vystoupí RNDr. Vladimír Erban, CSc. a Ing. Ivan Jablonský, CSc.

Pozvánka

Přednášející
RNDr. Vladimír Erban, CSc., Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Ing. Ivan Jablonský, CSc.,odborník na pěstování jedlých a léčivých hub

Abstrakt
V současné době činí světová produkce  jedlých hub 12 miliónů tun z čehož  převážná část pochází z Asie. Zatímco v západních zemích ještě stále převažuje výroba žampiónů, v Asii bylo za posledních 20 let uvedeno do kultury za pomoci moderních pěstebních systémů mnoho druhů hub s léčivými účinky. Tradiční čínská medicína klade důraz na to, že konzumace jedlých hub slouží současně jako výživa ale i jako prevence chorob. Houby obsahují řadu látek, které mají léčivé účinky proti mnoha civilizačním i infekčním chorobám (nádorová onemocnění, cukrovka, kardiovaskulární choroby, virová onemocnění).
Stav pěstování hub v ČR je v současné době neutěšený. Přes zvyšující se spotřebu hub se domácí pěstitelé na prodeji hub podílí méně a méně vzhledem k importu levné produkce žampiónů ze zahraničí. Šancí pro české pěstitele hub je zaměřit se na pěstování, zpracování na doplňky stravy a propagaci léčivých hub.