Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pěstování GM plodin a používání glyfosátu může snížit uhlíkovou stopu do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Pěstování GM plodin a používání glyfosátu může snížit uhlíkovou stopu

Vydáno: 28.2.2022
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Studie provedená v kanadské provincii Saskatchewan potvrdila, že pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin, zejména plodin tolerantních k herbicidům, a doplňkové použití glyfosátu zvýšilo sekvestraci čili ukládání uhlíku. Autoři ve své publikaci uvedli, že státy, které zakazují GM plodiny a omezují používání glyfosátu, vedou politiku, která nepřispívá k udržitelnému zemědělství.

Cílem studie bylo prozkoumat, jak způsob hospodaření ovlivňuje zemědělskou půdu v dané oblasti. Byla porovnávána kontrola plevele soustavným obděláváním půdy orbou pomocí tzv. nulového zpracování půdy a řízeným systémem způsobujícím minimální narušení půdy. Vědci použili CENTURY Model k odhadu sekvestrace uhlíku v analyzované oblasti. Tento model je používán pro simulaci dynamiky uhlíku a živin pro různé typy ekosystémů, včetně zemědělských ploch.

Odstranění orby a zavedení nových metod obdělávání půdy způsobujících její minimální narušení umožnuje sázení plodin tolerantních k herbicidům a používání glyfosátu, což vedlo ke snížení množství uhlíku uvolňovaného při kontinuální produkci plodin. Výsledky ukázaly, že se zemědělská půda změnila z významného zdroje emisí uhlíku v půdu, která přispívá k jeho sekvestraci. Získané údaje dále naznačují, že GM plodiny tolerantní k herbicidům a používání glyfosátu byly jednou z příčin zvýšené sekvestrace uhlíku v půdě.

Tato zjištění ukazují, že farmáři ze Saskatchewanu snižují uhlíkovou stopu své činnosti a přispívají k dosažení klimatických cílů vytyčených Kanadou. 

 

Zdroje:

 

Zdroj: BIOTRIN

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021