Bezpečnost potravin

Pět dalších nutričních tvrzení týkajících se tuků se zařadí do seznamu schválených

Vydáno: 9. 7. 2009
Autor:

Komise navrhuje doplnit do přílohy nařízení 1924/2006 tvrzení ohledně omega-3- a nenasycených mastných kyselin.

Potravinářský průmysl požaduje doplnit do přílohy nařízení  o nutričních a zdravotních tvrzeních č. 1924/2006/ES dalších 41 nutričních tvrzení, avšak na jednání Komise a Stálého výboru pro potraviny 22. 6. 2009 bylo schváleno zařazení jen pěti následujících tvrzení týkajících se tuků do seznamu schválených (viz Draft…):

– „zdroj omega-3 mastných kyselin“ = produkt obsahuje nejméně 0,3 g kyseliny alfa-linolenové/100g (a na 100 kcal) nebo dohromady nejméně 30 mg EPA a DHA/100g (a na 100 kcal)
– „s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin“ = produkt obsahuje nejméně 0,6 g kyseliny alfa-linolenové/100g (a na 100 kcal) nebo dohromady nejméně 60 mg EPA a DHA/100g (a na 100 kcal)
– „s vysokým obsahem mono-nenasycených mastných kyselin“ = nejméně 45 % mastných kyselin obsažených v produktu patří k mono-nenasyceným, a to v případě, že mononenasycené tuky tvoří více než 10 % energie produktu
– „s vysokým obsahem poly-nenasycených mastných kyselin“ = nejméně 45 % mastných kyselin obsažených v produktu patří k poly-nenasyceným, a to v případě, že polynenasycené tuky tvoří více než 10 % energie produktu
– „s vysokým obsahem nenasycených tuků“ = nejméně 70 % z celkového obsahu tuků je nenasycených, a to v případě, že nenasycené tuky tvoří více než 10 % energie produktu. 

Průmysl se snaží dosáhnout schválení dalších tvrzení týkajících se obsahu energie a cholesterolu. Čas kvapí a čas na schválení dalších nutričních tvrzení je jen do poloviny ledna 2010. Poté už používání neschválených tvrzení bude ilegální.
 
EU Food Law, 2009. 396, s. 21