Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pitný režim a horké letní dny do kategorie

Aktuality > Aktuality

Pitný režim a horké letní dny

Vydáno: 1.7.2020
Tisk článku
Autor: viscojis.cz
Teplé letní počasí zvyšuje riziko dehydratace.


Foto: Shutterstock

V souvislosti s horkým slunečným počasím je třeba zdůraznit potřebu dostatečného příjmu tekutin. Výrazem „pitný režim“ míníme pravidelný a zároveň dostatečný příjem vhodných tekutin.

Během horkého letního počasí je více než kdy jindy třeba si pamatovat:

  • Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin.
  • Správně bychom měli pít, i když žízeň nemáme!
  • Pocit žízně by pro nás měl být až varovným signálem a neměl by být  tím, co nás vede k příjmu tekutin!
  • Tekutiny, které ztratíme, bychom měli zase zpátky přijmout!

 

 Mezi hlavní faktory, které potřebné množství tekutin ovlivňují, například patří:

  • náš zdravotní stav,
  • běžné aktivity, které během dne provozujeme,
  • sportovní aktivity,
  • prostředí, v němž se nacházíme (horký suchý vzduch, klimatizace apod.)

 

Musíme také pamatovat, že: dětský organizmus je mnohem citlivější na ztráty tekutin než organizmus dospělého člověka, a také je k nim náchylnější. Čím je dítě menší, tím relativně větší obsah vody má jeho organizmus, ale zároveň má vyšší nároky na příjem tekutin. Dítě má v porovnání s dospělými také větší tělesný povrch i povrch dýchacích cest, kterými se voda z těla o to rychleji také ztrácí. Proto pozor na přehřátí dítěte při aktivním sportování nebo při hře! Pohlídejte, aby se dítě pro velký zápal ze hry nezapomínalo pořádně napít!  Pocit žízně je u některých jedinců oslabený! Zvláště u lidí starších! Nižší pocit žízně mívají často také ženy.

Teplé letní počasí zvyšuje riziko dehydratace, neboť pomocí zvýšeného pocením snižujeme teplotu našeho těla. Dehydratace, nízký obsah vody v těle, ohrožuje náš fyzický i psychický výkon. Může zhoršit náš zdravotní stav či průběh onemocnění.

Proto doporučujeme:

  • Omezit tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, která je spojena se zvýšením vnitřní teploty (zahřátím) organizmu a tím pádem i zvýšenou ztrátou tekutin,
  • nepobývat na přímém slunci v poledních hodinách, nosit pokrývku hlavy (šátek, kšiltovku),
  • nenechávat děti v autech na parkovištích,
  • nenechávat děti v kočárku na přímém slunci,
  • při chronickém onemocnění dýchacích cest a onemocnění srdce a cév omezit vycházky, zejména pak v poledních a odpoledních hodinách,
  •  místnosti nejlépe větrat ve večerních, nočních a ranních hodinách. 

 

 Tipy na vhodné letní nápoje:

  • Nejvhodnějším nápojem pro horké počasí jsou čistá voda či neperlivé slabě mineralizované přírodní vody ochucené kouskem citronu, citronovou či grapefruitovou šťávou, ale také nakyslé či nahořklé nápoje.
  • Sladké a přechlazené nápoje pocit žízně zvyšují.
  • Balenou pitnou vodu chraňte před světlem a slunečním zářením a po otevření ji brzy  spotřebujte.

 

 

Zdroje:
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P., Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou, Praha: Výživa servis s.r.o., 2005,
European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, EFSA Journal 2010;  (3):1459,
Kožíšek, F., Pitný režim, Státní zdravotní ústav 2006.

Zdroj článku: viscojis.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018